Filmpje! Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD): "Overheid mag niet beperken waaraan burgers hun geld uitgeven met digitale Euro!"

EUapr 20 2023, 14:00
Marcel de Graaff, Europarlementariër namens Forum voor Democratie (FVD), heeft in het Europees Parlement gewaarschuwd voor de gevaren van een digitale Euro. Hij benadrukte dat de overheid met een digitale Euro zou kunnen beperken waaraan burgers hun geld uitgeven, zoals aan vleesproducten en brandstoffen. Ook wees hij op het risico van een sociaal kredietsysteem, vergelijkbaar met het systeem dat in Canada wordt gebruikt, waarbij de rekening van kritische burgers wordt geblokkeerd.
Om deze risico's te voorkomen, stelt De Graaff dat de digitale Euro aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moeten aankopen niet herleidbaar zijn naar het product en moet het saldo direct als contant geld opneembaar zijn. Ook mag het saldo niet programmeerbaar zijn en moeten deze voorwaarden wettelijk worden vastgelegd.
De Graaff benadrukt dat de invoering van een digitale Euro een cruciale beslissing is die niet lichtvaardig moet worden genomen. Hij pleit voor een zorgvuldige afweging van de risico's en voor een strikte naleving van de genoemde voorwaarden.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
In het Europees Parlement lopen de meningen over de digitale Euro uiteen. Sommige parlementsleden waren het met De Graaff eens en benadrukten het belang van privacy en vrijheid in het financiële systeem. Anderen wezen erop dat de invoering van een digitale Euro juist kan bijdragen aan het verminderen van financiële criminaliteit. Het is algemeen bekend dat de voorstanders van de digitale Euro meestal ook voorstander zijn van sociaal kredietsysteem. De angst van de Graaff is daarom gegrond. Het debat over de digitale Euro is nog gaande en het is nog niet duidelijk welke richting de lidstaten van de Europese Unie gaan kiezen. Als je van je vrijheid en privacy houdt dan is het te hopen dat de digitale Euro er nooit zal komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten