Franse President Macron opgetrommeld voor asiel kritische VVD-campagne

Franse President Macron opgetrommeld voor asiel kritische VVD-campagne

EUjan 31, 13:00
Mark Rutte en de Franse President Macron zijn het ‘vergaand eens’ om de asielinstroom in Europa beheersbaar te maken. Zo zouden de twee Europese leiders het eens zijn geworden over een betere bewaking van de Europese grenzen maar ook het nadrukkelijk inzetten op een snellere terugkeer.
Volgens Rutte zitten Nederland en Frankrijk inmiddels op dezelfde lijn als het gaat over het huidige asielsysteem. Macron geeft aan dat “De asielprocedure wordt misbruikt door smokkelaars” en dat de procedures efficiënter moeten om zo misbruik te voorkomen. “Het systeem werkt op dit moment onvoldoende.” Aldus de Franse president.
De Europese raad gaat volgende maand in gesprek over eventuele maatregelen. Frankrijk en Nederland laten op voorhand al weten dat er een verandering nodig is. Volgens Rutte moeten we de asielinstroom beheersbaar maken, iets waar de Franse President zich blijkbaar ook in kan vinden. Macron pleit er daarnaast voor om de buitengrenzen beter te gaan bewaken en ook wil hij afgewezen asielzoekers sneller terug kunnen sturen.
De grensbewaking van Europa kan volgens Rutte prima met de huidige, beschikbare middelen. Zo zou Frontex volledig de grensbewaking op zich kunnen nemen. Ook de verdeling van de asielzoekers moet beter. De zogenaamde Dublinverordening wordt nu volgens Rutte slecht nageleefd. Volgens Rutte moeten de Europese landen beter gaan samenwerken op het gebied van terugkeer, zodat “we migratie onder controle krijgen”. Rutte voegt daar aan toe dat de Europese Commissie goede voorstellen heeft gedaan om “een goede discussie te voeren.”
Mark Rutte heeft daarmee toch maar mooi de Franse President weten te strikken voor de ingezette rechtse (anti migratie) campagne die zijn partij momenteel weer opvoert in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD heeft waarschijnlijk ook naar de peilingen gekeken en trekt nu alles uit de kast om de schade van 10 jaar Rutte te beperken. Of is het gewoon een toevalligheid dat de Franse President in verkiezingstijd samen met de premier stoere taal uitslaan over de asielcrisis?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten