shutterstock 1778856992

Nederland zakt naar een historisch lage plaats op de corruptie-ranglijst

Buitenlandjan 31 2023, 14:00
Nederland is volgens de recent verschenen corruptie-ranglijst van Transparancy International gezakt tot een historisch lage plaats op de corruptie-ranglijst. Nederland staat op plek 8 en is daarmee corrupter dan ooit te voren.
Met name het achterblijven van regelgeving op het gebied van politieke integriteit en gebrekkige controle op de financiering van politieke partijen zijn een reden dat we gezakt zijn op de lijst. Ook zou er te weinig toezicht zijn op de invloed van lobbyisten. Nederland stond vorig jaar nog twee plaatsen hoger. Ons land kent gelukkig weinig corruptie in de publieke sector weinig waardoor we nog steeds in de top 10 van minst corrupte landen staan.
Alle politieke schandalen van de laatste jaren hebben het aanzien van de politiek niet veel goed gedaan. De integriteit van verschillende leden van het kabinet staat al langer ter discussie. Denk daarbij aan de schandalen van voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens de coronacrisis maar ook alle onacceptabele blunders van onze premier zoals het hele circus rondom de gewiste Sms'jes maar uiteraard ook de schandalige afhandeling rondom de nog altijd voortdurende toeslagenaffaire. Met name de Nederlandse politiek is dus verantwoordelijk voor de daling op de corruptie-lijst van Transparancy International.
Denemarken staat bovenaan de lijst en is daarmee het minst corrupte land ter wereld. In Somalië is er het meest spraken van corruptie. Oekraïne stijgt op de lijst, het land wat in oorlog is met Rusland is gestegen van plek 144 naar plek 116. Hongarije is het laagst genoteerde Europese land op de lijst en daalt naar de 77ste plaats.
De corruptie-lijst van Transparacy International laat zien dat de groei van integriteit in de publieke sector gestagneerd is. Ook laat de lijst zien dat landen met een goede reputatie gevoelig zijn voor corruptie. Zakenmensen en politici maken gebruik van deze landen om bijvoorbeeld hun vermogen veilig te stellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten