Hoera! Kroatië maakt kennis met de euro: prijzen stijgen door het dak, schuld van de winkeliers!

Hoera! Kroatië maakt kennis met de euro: prijzen stijgen door het dak, schuld van de winkeliers!

Kroatië is vanaf deze week het twintigste land waar kan worden betaald met de euro. Kroaten zijn vooralsnog niet heel erg tevreden over de nieuwe valuta. De invoering van de euro zou Kroatië economisch verder moeten helpen maar wat blijkt? De prijzen stijgen door het dak na invoering van de euro.

Tien jaar geleden trad Kroatië toe tot de Europese Unie. Na al die jaren is het nu dan eindelijk zo ver dat het land ook de euro als betaalmiddel gaat gebruiken. Het land moest eerst voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo had het land de overheidsfinanciën niet op orde en moest het een lage inflatie en stabiele wisselkoers hebben. De Kroatische munt de ‘kuna’ is na dit weekend niet meer te gebruiken. Kroatië had gedacht dat het aantrekkelijk zou zijn om zich aan te sluiten bij de eurozone. Onder andere om het makkelijker te maken om in Kroatische bedrijven te investeren en het makkelijker te maken voor toeristen. Daarnaast zit Kroatië ook in het Schengengebied waardoor je zonder paspoort het land in en uit kan reizen.

De Kroatische bevolking is minder blij met de nieuwe euro. Sinds de invoering van de euro begin dit jaar stijgen de prijzen in het land door het dak. De overheid wijst naar verkopers die misbruik zouden maken van de munt omdat ze de prijzen naar boven afronden, wat wettelijk verboden is. De Kroatische minister van economische zaken, Davor Filipovic heeft aangegeven dat de hoge prijzen “niet door de beugel kunnen”. Volgens Filipovic heeft de Kroatische overheid meerdere opties om de prijsstijgingen te bestraffen en wil de minister een zwarte lijst invoeren voor winkeliers die misbruik maken van de euro.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie is speciaal voor de invoering van de euro afgereisd naar Zagreb om deel te nemen aan de festiviteiten. Von der Leyen feliciteerde Kroatië met hun nieuwe valuta.

Lees meer over:
inflatie euro Kroatië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties