airplane gc8bccb841 1920

Veel doden en gewonden bij vliegtuigcrash in Nepal, 67 van de 72 inzittenden zijn om het leven gekomen

Buitenlandjan 15 2023, 14:00
Bij de vliegtuigcrash in Nepal zijn volgens persbureau DPA inmiddels 44 lichamen geborgen. De lokale politie geeft aan dat 67 van de 72 inzittende om het leven zijn gekomen. Lokale autoriteiten melden dat er ook mensen naar het ziekenhuis zijn overgebracht.
Het vliegtuig van vliegtuigmaatschappij Yeti Airlines was met 68 inzittenden (andere bronnen spreken over 72 inzittende) onderweg vanuit de hoofdstad Kathmandu. Ondanks dat de meeste passagiers Nepalees waren, zaten er ook een aantal mensen uit het buitenland in het toestel. Zo zouden er mensen uit India, Rusland, Frankrijk, Ierland, Argentinië, Australië en Zuid-Korea in het toestel hebben gezeten. Voor zover bekend stonden er geen Nederlanders op de passagierslijst.
Op beelden die circuleren op social media is te zien dat het vliegtuig kort voor de landing in Pokhara in de problemen komt. Het toestel maakt een draai en stort daarna neer.
Inmiddels zijn er honderden reddingswerkers op de been om de uitgebroken brand te blussen, lichamen te bergen en wordt er gezocht naar overlevenden. De Nepalese premier Prachanda heeft via Twitter gereageerd en spreekt over een “tragisch ongeval”. De premier heeft aangekondigd dat maandag een nationale dag van rouw zal zijn. De Nepalese regering neemt de vliegtuigcrash van vandaag uiterst serieus. De regering heeft een team van 5 experts samengesteld die de crash moeten gaan onderzoeken.
Nepalese vliegtuigmaatschappijen staan er om bekend niet heel betrouwbaar te zijn. Het is dan ook niet voor niets dat toestellen van deze Nepalese vliegtuigmaatschappijen niet in het luchtruim van de Europese Unie mogen vliegen. Een slecht vliegtuig en de lastige omstandigheden om in te vliegen zoals hoge bergen en een verraderlijke wind zijn een gevaarlijke combinatie. Volgens persbureau Reuters is de crash van vandaag de dodelijkste crash sinds 1992. In dat jaar kwamen bij een crash in Nepal alle 167 inzittenden om het leven.
.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten