schermafbeelding 2023 07 20 114723

Verbazing alom: JA21 werkt samen voor 'minder erge' digitale euro

EUjul 20 2023, 15:00
Het nieuws slaat in als een verrassende bliksemschicht in de politieke arena: Michiel Hoogeveen, Europarlementariër van JA21, is verheugd dat hij mee mag gaan lobbyen voor de digitale euro. Een onverwachte wending in het politieke landschap, die bij vele patriotten de wenkbrauwen doet fronsen. Hoogeveen is erg blij met zijn nieuwe rol en twittert triomfantelijk over zijn directe invloed op hoe de digitale euro eruit zal komen te zien. Maar is dit wel het standpunt dat we van JA21 hadden verwacht? Waar staan ze nu eigenlijk voor? Wegstemmen is geen optie, dus ze kiezen ervoor om mee te werken om de Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) minder erg te maken. Is dit de politiek die we willen? Nee dus!
Het is begrijpelijk dat politici vaak moeten onderhandelen en compromissen moeten sluiten om vooruitgang te boeken. Maar als JA21 zichzelf presenteert als een partij met duidelijke principes, wekt deze nieuwe ontwikkeling toch verbazing op. Hoogeveen benadrukt dat hij als enige Nederlandse politicus directe invloed zal hebben op hoe de digitale euro eruit zal zien. Maar wat betekent dat in de praktijk? Gaat JA21 nu toegeven aan bepaalde aspecten van de digitale euro waar ze eigenlijk tegen zijn? Het lijkt erop dat de partij een gedoogbeleid hanteert en zich aanpast aan de omstandigheden in plaats van een duidelijke lijn te volgen.
Steun DDS op BackMe en help DDS door te gaan met deze strijd - en er zelf een schepje bovenop te doen. Laat je emailadres achter bij je donatie en je krijgt ook, hop, gratis en voor niets onze dagelijks SubStack-column in je inbox (soms zelfs twee of drie per dag).
De digitale euro roept veel vragen op en brengt mogelijke risico's met zich mee. Als Hoogeveen en JA21 zich werkelijk inzetten voor het welzijn van de burgers en de bescherming van hun privacy en financiële vrijheid, dan is het belangrijk dat ze kritisch blijven en eventuele zorgen serieus nemen. Het is niet voldoende om simpelweg te zeggen dat wegstemmen geen optie is en dat ze de CBDC minder erg willen maken. Burgers hebben recht op duidelijkheid en transparantie over de standpunten van hun vertegenwoordigers. Als je ergens tegen bent dan stem je gewoon tegen. En dan ga je er zeker niet aan meewerken dat een digitale euro tot stand komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten