14086693619 1d5641df7d c

Wie heeft namens EU migratiedeal met Tunesië gesloten? Arno Wellens: ''#TeamEurope is niks''

EUjul 17 2023, 11:15
Het nieuws over de migratiedeal tussen de EU en Tunesië heeft tot enige verwarring geleid. Het is namelijk onduidelijk wie er en uit hoofde van namens de EU het akkoord heeft gesloten. Dit heeft nationaal en internationaal tot ophef geleid en roept de vraag op wie er verantwoordelijk is voor deze overeenkomst.

En #TeamEurope is niks. Nergens omschreven, geen persconferentie, geen budget. Het is kennelijk tijdelijke baantje van Rutte. Nog een jaar demissionair, maximaal ‘Digital EU’ afronden en intussen stage lopen om @CharlesMichel op te volgen. Weet het niet, maar makes sense.

Arno Wellens
Arno Wellens
@ArnoWellens

Je verwacht dat de voorzitter van de raad het doet, als die al meegaat voor een monsterlijke deal. Of de roulerend voorzitter (Spanje). Is dit een signaal dat @minpres opvolger is van @eucopresident? Die in 2024 vertrekt? Moest kabinetje daarom klappen obv ‘crisis’? Bewaartweet.

104
Reply
Financieel journalist Arno Wellens viel als eerste in Nederland op dat het niet duidelijk is wie namens de EU het akkoord heeft gesloten. Hij wijst op het feit dat normaal gesproken de voorzitter van de raad of de roulerend voorzitter van de EU dergelijke deals zou sluiten. Dit roept de vraag op of demissionair minister-president Mark Rutte mogelijk de opvolger is van de huidige voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel uit België, die in 2024 vertrekt. Wellens suggereert dat het kabinet zou zijn gevallen om deze reden, om Rutte de mogelijkheid te geven zich voor te bereiden op zijn nieuwe rol.

Ik ben niet de enige die niet begrijpt wat #TeamEurope is en helemaal onwetend ben ik ook niet op dit vlak:

Alberto Alemanno
Alberto Alemanno
@alemannoEU

Who’s acting in Tunisia? The Council of the EU (where’s 🇪🇸 rotating president? The EU Commission? On whose behalf? And on what legal basis? What’s the role of the Italian and Dutch governments here? Is the principle of good administration guaranteed by #teameurope - whatever…

40
Reply
Wat de zaak nog verder bemoeilijkt, is het ontbreken van een duidelijke omschrijving van "Team Europe". Er zijn geen persconferenties gehouden en er is geen budget bekendgemaakt voor deze specifieke taak. Het lijkt erop dat het een tijdelijk baantje is voor Rutte, waarbij hij mogelijk een jaar demissionair blijft, het "Digital EU" project afrondt en tegelijkertijd stage loopt om Charles Michel op te volgen. Hoewel dit slechts speculatie is, lijkt het volgens Wellens logisch in elkaar te steken. 1+1= 2.
Massa-immigratie maakt Nederland kapot. Er moet iets gebeuren. De Dagelijkse Standaard verzet zich hier tegen en wil afdwingen dat het in Nederlanders gaat zodat onze belastingcenten niet meer in de zakken verdwijnen van gelukszoekers. Maar daarbij hebben we jouw hulp nodig, want links (de media, de politiek, Big Tech) werkt ons op alle mogelijke manieren tegen. Steun ons, eenmalig of maandelijks, en samen kunnen we deze strijd aangaan.
De onduidelijkheid rondom deze migratiedeal en de betrokkenheid van verschillende EU-functionarissen roepen vragen op over de transparantie en verantwoordelijkheid binnen de Europese Unie. Het is van groot belang dat er helderheid komt over wie er namens de EU onderhandelt en akkoorden sluit, met name op gebieden die gevolgen hebben voor migratie en internationale samenwerking. Dit is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en het waarborgen van democratische processen binnen de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten