shutterstock 1046584516

Inburgering schiet ernstig tekort: Energiecoaches ondersteunen statushouders met energierekening

Immigratiedec 27 2023, 20:00
Asielparadijs Nederland zet een nieuwe stap door energiecoaches in te zetten die de eigen taal van statushouders spreken. Op deze manier worden deze mensen geïnformeerd over het functioneren van het Nederlandse energiesysteem en komen ze niet voor verrassingen te staan als het gaat om de energierekening. Volgens RTL Nieuws zijn velen van hen onvoldoende op de hoogte.
Het is begrijpelijk dat deze nieuwkomers niet volledig geïnformeerd zijn; wanneer je een woning aangeboden krijgt, vaak inclusief meubels, verwacht je niet direct dat er nog bijkomende kosten zijn. In de gemeente Arnhem is nu een proefproject gestart om statushouders in hun eigen taal bij te staan, zodat verrassingen op de energierekening voorkomen kunnen worden. Signalen van hoge naheffingen bij statushouders waren de aanleiding voor dit initiatief.
Statushouders zijn erkende vluchtelingen die wettelijk de mogelijkheid hebben om permanent in Nederland te blijven. Volgens Cathelijne Bouwkamp, wethouder in Arnhem, leidt het verschil in energielevering tussen het thuisland en Nederland snel tot verwarring. Mensen zijn zich niet bewust dat de energieprijs variabel is en afhangt van het verbruik, waardoor kosten snel kunnen oplopen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De groep migranten is kwetsbaar voor stijgende energiekosten, aldus de gemeente, vanwege een gebrek aan kennis over het Nederlandse energiesysteem, de kosten voor gas en elektriciteit, en vaak onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal. Daarom is Arnhem gestart met een pilot, waarbij tien energiecoaches in verschillende talen tips geven aan statushouders over het besparen van energie.
De hele situatie maakt duidelijk dat de inburgering tekortschiet, aangezien deze mensen niet eens helder hebben hoe en of ze hun energierekening moeten betalen. Door de grote instroom ontstaat overbezetting, wat resulteert in een toename van mensen die onvoldoende zijn ingeburgerd en het dus nalaten om hun energierekening te betalen, waardoor de (lokale) overheid weer moet bijspringen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten