Leeftijdsdiscussie rondom kinderfilm Pietje Bell houdt aan, producent is pislink

Carlo van Remortel

Carlo van Remortel

Leeftijdsdiscussie rondom kinderfilm Pietje Bell houdt aan, producent is pislink

De makers van de kinderfilm Pietje Bell uit 2002 hebben een klacht ingediend bij de Kijkwijzer vanwege de nieuwe leeftijdskeuring die de film heeft. Producent Dave Schram wil dat de classificatie voor de film wordt aangepast naar ‘alle leeftijden’.

Dave Schram is geïrriteerd en boos dat de NCIAM, de organisatie die de Kijkwijzer monitort, op geen enkele manier betrokken is geweest bij de verandering van de leeftijdsgrens die de film heeft ontvangen. De nieuwe classificatie is nu gezet op 9 jaar en ouder. "Pietje Bell gaat over een jongetje met een moreel kompas voor goed en kwaad. De film heeft een goede balans tussen humor, realiteit en overdrijving en is voor de hele familie. Hoe schadelijk is dan een tik van vader Bell of van een onderwijzer - de slechterik? Bij elkaar duurt dat nog geen tien seconden op 112 minuten." Aldus een ontevreden Schram.

De Kijkwijzer besloot na een paar klachten, die ze vlak voor de kerstdagen binnenkregen, de leeftijdskeuring te veranderen naar 12 jaar en ouder. Dit zorgde voor een probleem bij de NPO, omdat zij volgens traditie ieder jaar de film tijdens de kerstvakantie uitzendt. De film stond gepland in het blokje van ‘Zapp’ waar geen programma’s van 12 jaar en ouder worden uitgezonden.

De NICAM heeft zich na de kerstdagen opnieuw over de klachten gebogen. De nieuwe klachten waren vooral dat het buitengewoon vreemd is dat een klassieke familiefilm dezelfde classificatie heeft als een James Bond film of een Spider-Man film. Zodoende werd de film die van ‘alle leeftijden’ nu opnieuw beoordeeld is als ‘9 jaar en ouder’.

Producent Dave Schram gaat hier (volledig terecht) niet mee akkoord en naar verwachting zal deze discussie nog wel even voortduren. Volgens directeur van de NICAM loopt de procedure rondom de film nog en moet een definitief besluit nog worden genomen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
NPO Kijkwijzer film

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties