shutterstock 1260841675

BNR Nieuwsradio staat voor paal met nep-expert over het Israëlisch-Palestijnse conflict

Mediamrt 14 , 15:00
In medialand heeft BNR Nieuwsradio zichzelf flink voor schut gezet door het uitnodigen van een zogenaamde expert, Peter Malcontent, wiens expertise nu ernstig in twijfel wordt getrokken. Dit debacle legt een dieperliggend probleem bloot in de berichtgeving rond het Israëlisch-Palestijnse conflict: een zorgwekkend gebrek aan kennis en een eenzijdige blik die de complexiteit van dit conflict geen recht doet.
Malcontent, verbonden aan de Universiteit Utrecht, bekende onlangs dat hij nog nooit voet heeft gezet in Israël of de Palestijnse gebieden. Nog verbazingwekkender is zijn bewuste keuze om afstand te houden van het gebied, naar eigen zeggen om 'objectief' te blijven. Een opmerkelijke uitspraak die vragen oproept over de diepgang van zijn analyses en de betrouwbaarheid van zijn expertises. Echte kenners van het conflict, journalisten en onderzoekers die wél de moeite hebben genomen om ter plaatse te gaan, hebben al lang de gebrekkige kennis van Malcontent doorzien waaronder het NIW.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
Zijn uitspraken op de publieke omroep, waarbij hij beweerde dat Gaza "ongeveer de grootte van Vlieland" heeft, zijn niet alleen onjuist maar ook misleidend. De Gazastrook is vele malen groter dan Vlieland, en zijn beweringen over een 'hermetische' afsluiting door Israël negeren volledig het feit dat er een levendige uitwisseling van goederen en mensen tussen Gaza en Israël was, evenals de grens die Gaza met Egypte deelt.
De vraag rijst waarom BNR en andere media dergelijke 'experts' een podium bieden. Het antwoord lijkt te liggen in een politieke voorkeur die de objectiviteit van de verslaggeving ondermijnt. Malcontents anti-Israëlische houding en sympathie voor Palestijnse standpunten lijken hem, ondanks zijn gebrek aan directe kennis van de regio, tot een geliefde gast te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten