facebook g44f14980c 1920

Facebook schendt privacy van Nederlandse gebruikers: Persoonsgegevens zonder toestemming doorgegeven aan derden

Mediamrt 15 2023, 15:00
De rechtbank van Amsterdam heeft geoordeeld dat Facebook zo'n tien jaar onrechtmatig heeft gehandeld bij de verwerking van Nederlandse persoonsgegevens. Het Social Mediabedrijf heeft persoonlijke gegevens van Nederlandse gebruikers gebruikt voor advertentiedoeleinden, maar dat was niet toegestaan volgens de wet.
Het gaat hier niet alleen om informatie die gebruikers zelf hebben verstrekt maar ook om gegevens die Facebook heeft verkregen door het volgen van online surfgedrag buiten de Facebook-website of app. Hieronder vielen bijvoorbeeld seksuele voorkeur of religie. Daarnaast heeft Facebook persoonsgegevens aan derden gegeven zonder gebruikers hiervan op de hoogte te stellen, inclusief persoonlijke gegevens van hun Facebook-vrienden.
De zaak werd aangespannen door de Data Privacy Stichting, die Nederlandse slachtoffers van privacy-inbreuken vertegenwoordigt. De uitspraak benadrukt de groeiende bezorgdheid over de manier waarop grote Tech bedrijven omgaan met persoonlijke gegevens van gebruikers. Facebook is niet het enige bedrijf dat onder vuur ligt vanwege privacy kwesties. De invloed van Big Tech bedrijven is uitermate zorgelijk, eerder heeft de Europese Unie ook al een recordboete opgelegd aan Google voor het schenden van de privacyregels.
De uitspraak van de rechtbank van Amsterdam onderstreept de noodzaak van effectieve privacywetgeving die bedrijven verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke gegevens van gebruikers. Dit zou gebruikers moeten gaan beschermen tegen het onrechtmatig gebruik van hun gegevens.
Ook is er de laatste tijd veel te doen rondom TikTok, inmiddels wordt er zelfs op aangedrongen om als politici of ambtenaar de Chinese Social Media app te verwijderen vanwege mogelijke spionage vanuit China. Iets wat overigens voor veel politici een aderlating is aangezien voor vele Social Media een belangrijk medium is om hun achterban te kunnen bereiken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten