7224201952 0404e06580 c

RTL Nieuws verspreidt extreemlinks wensdenken: 130 km/u op de snelweg kan wel degelijk!

Mediamei 29, 14:00
Het kneiterlinkse RTL Nieuws kwam onlangs met een juichbericht waarin ze beweren dat de nieuwe coalitie geen goede plannen heeft om de maximumsnelheid op de snelwegen terug te brengen naar 130 km/u. Volgens RTL kan er "geen grammetje stikstof bij". Dit is natuurlijk niets meer dan extreemlinks wensdenken en een flagrante misleiding van het publiek.
RTL Nieuws presenteert deze uitspraak als een onomstotelijk feit, maar de realiteit is dat er aanzienlijke kanttekeningen te plaatsen zijn bij deze redenering. VVD-wethouder Robin Kersbergen uit Bodegraven-Reeuwijk heeft deze onzin keihard gedebunkt op X (voorheen Twitter). Hij toont aan dat de argumenten van RTL Nieuws niet alleen zwak zijn, maar ook volledig gebaseerd op foutieve aannames en gebrekkige analyses.
Volgens Kersbergen mag de stikstofruimte niet ingezet worden omdat het effect niet locatie-specifiek en aantoonbaar is. Voor natuurgebieden kan het zelfs averechts werken; verkeer met korte routes zou dichter langs Natura 2000-gebieden kunnen komen, wat juist schadelijker is. Bovendien daalt de stikstofemissie van auto's snel doordat nieuwe auto's schoner zijn en het aandeel dieselauto's snel afneemt. Hierdoor is de totale emissie nu al lager dan vier jaar geleden.
Kersbergen benadrukt ook dat de stikstofuitstoot van benzineauto's bij 130 km/u minder is dan bij 100 km/u. Voor 85% van het wagenpark zou 130 rijden dus beter zijn vanuit stikstofperspectief. Echter, het Aerius-model, dat gebruikt wordt om stikstofemissies te berekenen, maakt geen onderscheid tussen brandstoftype en snelheidslimiet, wat leidt tot een vertekend beeld.
Het COPERT-model laat zien dat elke verlaging van de snelheidslimiet buiten de snelwegen juist extra emissies oplevert. Aerius houdt hier geen rekening mee, waardoor de werkelijke impact van snelheidsverlagingen onderschat wordt. Als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat echt begaan is met de natuur, dan zouden ze Aerius snel moeten updaten om deze nuances mee te nemen. Zo kan de politiek de juiste beslissingen nemen en kan Nederland weer doorrijden zonder onnodige beperkingen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur."
Kortom, de beweringen van RTL Nieuws zijn niet alleen misleidend, maar ook schadelijk voor een rationeel en feitelijk debat over stikstof en verkeersbeleid. Het is duidelijk waar een politieke wil is, een weg is, en in dit geval kan dat heel goed de snelweg zijn, met een maximumsnelheid van 130 km/u. Laat de politieke correctheid achterwege en maak beleid op basis van feiten, niet op basis van ideologische vooroordelen. Nederland verdient beter dan de valse berichtgeving van RTL Nieuws en de betuttelende maatregelen die zij aanprijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten