shutterstock 2254041207

Israëlische president Herzog draait helemaal door: 'Dat gezeur over onschuldige burgers... Die zijn er niet'

Midden-Oostenokt 14 2023, 19:30
De president van Israël, Isaac Herzog, heeft in een toespraak gezegd dat er geen onschuldige burgers zijn in Gaza. Alle Palestijnen daar zijn, zegt hij, verantwoordelijk voor de misdrijven van Hamas. Mensen moeten dus niet zeuren dat er veel burgers omkomen bij Israëls militaire actie, is de boodschap.
"Wij houden ons in militair opzicht aan internationale regels," aldus Herzog. Objectief gezien kan daar nogal wat kritiek op geleverd worden. Ondermeer Human Rights Watch en Amnesty International hebben dat dan ook gedaan. Zo is het afsluiten van water, gas, elektriciteit en het blokkeren van voedsel in tegenspraak met dat internationale recht dat Herzorg aanhaalt. Datzelfde geldt natuurlijk voor grootschalige bombardementen waarbij hele woonwijken weggevaagd worden.
Maar Herzog vindt dat het anders zit. Want zijn uitleg van wat schuldige Palestijnen en wat onschuldige Palestijnen verschilt wat van die van ándere mensen.
"Het is een hele natie [een heel volk, red.] die verantwoordelijk is," zei Herzog namelijk. "Die retoriek over dat burgers zich niet bewust waren [van de misdaden van Hamas, red.] en er niet bij betrokken waren is absoluut niet waar."
Waarom niet? Nou, ook daar heeft Herzorg het antwoord op. "Ze hadden kunnen rebelleren, ze hadden dat kwaadaardige regime, dat de macht over Gaza greep in een coup d'etat, met geweld kunnen bestrijden."
De helft van alle Gazanen is minderjarig. 44 procent van de bevolking is zelfs slechts 14 jaar jong of jonger.
"Maar wij verkeren in een staat van oorlog. Wij verkeren in een staat van oorlog! We verdedigen onze huizen... Dat is de waarheid. En als een volk zichzelf beschermt dan vecht het - en wij zullen vechten tot we hun ruggengraat gebroken hebben," zei Herzog daarop.
Critici zeggen hierop dat dit in strijd is met de principes van een rechtvaardige oorlog. De katholieke priester John Naugle heeft daar gisteravond een korte video over online gezet.
In reactie op deze korte les liet een X-gebruiker weten dat de uitleg van de priester helemaal goed is, maar dat hij de timing wat vervelend vond omdat Israël de aanslagen van vorige week nog op het netvlies heeft. "Een les over moraliteit is juist noodzakelijk en perfect getimed op het moment dat de verleiding om wraak te nemen het grootst is," was Naugle's antwoord daarop. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten