screen shot 2023 10 13 at 130902

Filmpje! Israëlische journaliste: 'We zijn geofferd, we zijn verkocht'

Politiekokt 13 2023, 15:00
De Israëlische journaliste Efrat Fenigson heeft zich in een podcast uitgesproken over de vraag: hoe kon Hamas Israël dit weekeinde zo gemakkelijk binnenvallen en zoveel onschuldige burgers op beestachtige wijze afslachten (en ontvoeren)? Volgens Fenigson is het uitgesloten dat Hamas het hek zomaar op 15 plekken kon doorbreken zonder dat het Israëlische leger daarvan op de hoogte was.
Er zijn heel veel mensen die zich de afgelopen dagen hebben afgevraagd hoe Hamas zo'n dodelijke aanval kon uitvoeren op en in Israël. De grensovergang met Israël werd door Hamas op 15 plekken doorbroken. In een podcast met Bret Weinstein zegt de Israëlische journaliste Efrat Fenigson dat dit "compleet belachelijk" is "omdat op het moment dat het hek [bij de grens, red.] geraakt wordt door iets of iemand, het hele leger direct in actie wordt geroepen. Meteen. Maar nu gebeurde er urenlang niets."

Geofferd

In het gesprek legt Fenigson uit dat ze jaren geleden al voor het Israëlische leger gewerkt heeft - bij de grens daar met Gaza. Ze heeft er dus heel veel ervaring en weet hoe het werkt.
Hoewel ze er liever niet over praat op dit moment - "waarom is dit nu belangrijk terwijl vrienden en familie van vrienden vermist zijn" - besluit ze dat tóch te doen. "Want als we er nu niet over praten dan zorgen we er alleen maar voor dat zij [wie die 'zij' ook maar mogen zijn, red.] ermee wegkomen."
"Het volk van Israël is... ik weet niet of 'geofferd' een te sterk woord is, maar we zijn verkocht. Totaal. Urenlang kwam er geen enkele hulp en geen ingrijpen van bewapende autoriteiten, van de politie, van soldaten... urenlang. Dit is iets dat echt atypisch en ongewoon is voor onze krijgsmacht."
"Ik heb 25 jaar geleden gediend bij die grens en ik ben bekend met de veiligheidsoefeningen. In mijn tijd was er nog geen internet," ging Fenigson verder.
"Ik zat dus bij de telefoon. Als er ook maar iets bewoog bij het hek kreeg ik meteen een telefoontje van de soldaten die de omgeving in de gaten hielden die ons vertelden dat we de commandostructuur op de hoogte moesten brengen van wat er op dat moment gebeurde. Er kwamen dan direct zwaar bewapende soldaten naar buiten om te kijken wat er aan de hand was."

Katten

De presentator van de podcast, Brett Weinstein, zei daarop: "Wat bedoel je met 'als iets' bij het hek in de buurt komt. Wat is 'iets'?"
Fenigsons antwoord? "Het kon een varken zijn, het kon een kat zijn dat het hek aanraakte of er doorheen probeerde te komen. Als een dier het hek aanraakte dan identificeerden we het dier... een dier zou het hek triggeren."
Tegenwoordig is die beveiliging alleen maar beter geworden, aldus Fenigson, met het internet, met de beste hightech-beveiliging die er wereldwijd bestaan. "Er zijn drones, er zijn helikopters, er zijn troepen daar op de grond. Er zijn heel veel dingen die geactiveerd worden. Er zijn verschillende lines of defense die in actie springen als zoiets gebeurt," ging de journaliste verder.
Met andere woorden, in de tussenliggende jaren is de beveiliging beter en intensiever geworden. Maar toch kon Hamas op 15 plekken door het hek komen.
"Dat is compleet ridicuul," aldus Fenigson. "Want normaal gesproken wordt het hele leger al direct gealarmeerd bij één doorbraak van het hek." De hele commandostructuur wordt dan geïnformeerd, en de krijgsmacht wordt onmiddellijk verteld dat er ingegrepen moet worden en wel meteen.
Dit is waarom Fenigson vraagtekens zet bij wat er zaterdag gebeurd is - of beter gezegd, bij hoe het kón gebeuren. Een kat zou voor onrust moeten zorgen bij defensie... laat staan 1.000 of zelfs 1.500 Hamas-terroristen.

Hamas demonen

Dat de demonen van Hamas - de satanisten van die terroristische organisatie - vreselijke misdaden hebben gepleegd, staat natuurlijk als een paal boven water. We hebben allemaal de meest vreselijke beelden gezien die we ooit zullen zien in ons leven. Het deed denken aan wat een paar jaar geleden uit Syrië kwam, toen ISIS daar hele regio's veroverde (hoewel dat toen mogelijk nóg verder ging en nóg extremer was).
Maar wat we tegelijkertijd zien is dat er best veel Israëliërs zijn, journalisten met name, die vraagtekens zetten bij hoe het kon gebeuren. Dat Hamas ervoor getraind heeft, alles gepland heeft, alle wapens en meer heeft aangeschaft soit. Maar, zeggen die journalisten, normaal gesproken is de beveiliging van Israël extreem scherp. Hier is iets op ongekende wijze misgegaan - bewust of onbewust, suggereren zij. 
En ja, het is natuurlijk van het grootste belang dat uitgezocht wordt wat er precies gebeurd is. Eerst wat Hamas heeft gedaan precies, wie bij Hamas erbij betrokken waren, wie wat heeft gedaan, etc. Maar daarna (en misschien tegelijk!) ook: wat is er gebeurd aan Israëls zijde dat dit kon gebeuren? Dat is tenminste wat journalisten als Fenigson zeggen.
Het hele gesprek tussen Fenigson en Weinstein kan hier gekeken worden:
Overigens is het belangrijkste natuurlijk dat als de aanslagen van Hamas en nu de aanvallen op Gaza, alsmede deze opinies van journalisten als Fenigson iets bewijzen... dan is het dat wij als mensen eerst en vooral aan de kant van onze medemensen moeten staan. Aan de kant van onschuldige burgers, of die nou Israëlisch zijn of Palestijns.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten