shutterstock 1564752907

Netanyahu onverstoord na aanklacht van Zuid-Afrika bij het ICJ: "Niemand kan ons stoppen!"

Midden-Oostenjan 14, 16:00
"De Israëlische premier Benjamin Netanyahu lijkt onverstoorbaar te blijven, nadat Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft aangeklopt vanwege de situatie in het Midden-Oosten. Netanyahu deinst niet terug voor internationale kritiek en verklaart vastberaden: "Niet Den Haag, niet de as van het kwaad, niemand kan ons stoppen!"
Afgelopen donderdag begon in Den Haag een zaak die was aangespannen door Zuid-Afrika. Het land beschuldigt Israël van "genocidale daden" in Gaza, waar het strijdt tegen Hamas en waar duizenden Palestijnse burgers worden gedood, met bijna de gehele bevolking op de vlucht.
Israël noemt deze beschuldigingen op haar beurt "absurd" en stelt dat Hamas juist streeft naar genocide, waardoor het zich wel moet verdedigen. Het is echter niet helemaal duidelijk waarom uitgerekend Zuid-Afrika, een land dat niet bepaald bekend staat om zijn vredelievende samenleving, precies met de situatie in Gaza te maken heeft.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Het VN-hof heeft beperkte middelen om naleving af te dwingen. Het negeren van een uitspraak zou vooral reputatieschade opleveren, maar lijkt verder weinig gevolgen te hebben. In 2004 oordeelde het ICJ in een niet-bindende adviesopinie dat Israël moest stoppen met het bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied en dat een scheidingsmuur onwettig is. Israël negeerde destijds dit oordeel en lijkt dat nu opnieuw te doen.
Netanyahu is dus niet onder de indruk van de uitspraak, en het is waarschijnlijk dat de situatie in het Midden-Oosten de komende tijd niet zal verbeteren. De Israëlische president lijkt enige rationaliteit te hebben verloren, en de vraag is hoelang deze situatie nog zal aanhouden. Gelukkig is Sigrid Kaag inmiddels onderweg naar het Midden-Oosten, dus we kunnen ervan uitgaan dat hare majesteit het een dezer dagen wel oplost.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten