Donald Trump kondigt een deal aan met Iran. Foto: Joey Sussman / Shutterstock.com

Waarom Trumps nucleaire deal met Iran een strategische blunder dreigt te worden

Midden-Oosten15 mei , 19:00
President Donald Trump, terug op het wereldtoneel, claimt dat een nucleaire deal met Iran dichtbij is. Op het eerste gezicht klinkt het als een pragmatische zet om oorlog te vermijden. Maar laten we eerlijk zijn: dit ruikt naar appeasement, een zwaktebod dat het Westen duur kan komen te staan.
Naïef vertrouwen in een leugenachtige theocratie
Iran belooft – weer eens – geen kernwapens te maken en geen hoogverrijkt uranium op te slaan. Klinkt mooi, maar het regime in Teheran heeft een trackrecord van liegen, bedriegen en verstoppen. Denk aan het nucleaire archief dat Israël in 2018 uit Teheran stal: keihard bewijs dat Iran ondanks eerdere deals doorging met zijn kernwapenambities. Trump weet dit, maar als hij gokt op ‘papieren garanties’ zonder ijzersterke controles, is het niet alleen naïef, maar ronduit roekeloos. Dit is geen diplomatie – dit is wishful thinking met een geopolitieke kater als gevolg.
Een terreurregime normaliseren gaat niet
Iran is niet zomaar een land; het is de hoofdsponsor van Hezbollah, Hamas, de Houthi’s en talloze sjiitische milities. Dat is geen bijzaak, maar de kern van Teherans buitenlandse politiek. Trump roept wel dat Iran moet stoppen met terreursteun, maar als hij vervolgens deals sluit zonder die eis af te dwingen, is het lege retoriek. Door sancties te versoepelen zonder Iran’s ideologische agenda aan te pakken – namelijk regionale dominantie en de vernietiging van Israël – geeft hij het regime precies wat het wil: legitimiteit en ademruimte.
Het Perzische volk wordt wéér genegeerd
Wie betalen de prijs van deze deal? De miljoenen Iraniërs die gebukt gaan onder een wreed, onderdrukkend regime. Elke keer dat het Westen sancties verlicht of onderhandelt, krijgt de islamitische dictatuur zuurstof om te overleven. De protesten van Iraanse vrouwen en jongeren schreeuwen om steun, niet om deals die hun onderdrukkers rijker maken. Trumps eerdere “maximum pressure”-beleid bracht het regime economisch aan de rand. Waarom nu terugkrabbelen? Dat is niet alleen een strategische misser, maar een dolk in de rug van het Iraanse volk.
Regime change: De enige morele weg
Laten we duidelijk zijn: vrede in het Midden-Oosten begint met het einde van het ayatollah-regime. Dat kan van binnenuit, maar dan moeten Iraniërs steun krijgen – moreel, financieel, of zelfs via stille diplomatie en cyberoperaties. Israël, de VS en Arabische bondgenoten hebben de middelen om dit te faciliteren. Het is riskant, maar de val van het regime is geen westerse droom; het is een realistisch doel dat onvermijdelijk is als we de moed tonen om het te steunen. Het gaat hier om wereldvrede. En wie kan hier niet tegen zijn?
Conclusie: Geen vrede, maar uitstel van conflict
Trump wil geen oorlog, en dat is logisch. Maar vrede koop je niet door een regime te paaien dat leeft van onderdrukking en terreur. Deze deal dreigt een strategische blunder te worden, verpakt als diplomatiek succes. Iran wint tijd, bouwt verder aan zijn kernprogramma, voedt zijn proxies, en het Westen kijkt de andere kant op. De enige juiste koers is steun aan het Iraanse volk, niet aan hun onderdrukkers. Appeasement is geen vrede; het is uitstel van een veel groter conflict.
Laat Nederland niet kapotgaan onder dit falende kabinet. Steun De Dagelijkse Standaard: doneer via BackMe of rechtstreeks naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Samen vechten we voor een Nederland dat wél bouwt aan de toekomst!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten