1,5 miljoen Nederlanders kunnen dit jaar fluiten naar vakantiegeld: 'Ondernemers krijgen het niet bij elkaar gespaard'

1,5 miljoen Nederlanders kunnen dit jaar fluiten naar vakantiegeld: 'Ondernemers krijgen het niet bij elkaar gespaard'

Vakantiegeld. Bron: Shutterstock.

Zo'n anderhalf miljoen Nederlanders zal dit jaar geen vakantiegeld-uitkering krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van vakbond CNV. De meeste werkgevers zijn verplicht om in mei of juni 8% van het jaarloon als extra betaling uit te keren, maar voor meer dan een miljoen Nederlanders zal dat dit jaar niet plaatsvinden. Eén op de vijf gaf in De Honds onderzoek aan naast het salaris de wettelijk verplichte extra niet te krijgen. Dat correspondeert met 1,41 miljoen Nederlanders.

In het Algemeen Dagblad legt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, uit hoe het zo heeft kunnen lopen. De reden is de coronacrisis, waardoor veel ondernemers "simpelweg geen geld meer op hun rekening" hebben. Het probleem is het grootst in de horeca en de toerisme: daar krijgt 70% geen vakantietoelage. "Ondernemers krijgen het gewoon niet bij elkaar gespaard," aldus Biesheuvel.

Zowel werkgevers en werknemers maken zich op voor een juridische strijd om het vakantiegeld. Experts zeggen dat de werkgevers daar vermoedelijk niet aan het langste eind zullen trekken. Ook het kabinet kiest de kant van de werknemers: minister Wouter Koolmees heeft in de coronasteunregelingen al gestipuleerd dat een deel van het te ontvangen bedrag gespaard had moeten worden voor het vakantiegeld.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Werknemers vakantiegeld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties