21st Century Skills zijn al eeuwen oud

Geen categoriefeb 06 2015, 10:00
Onlangs hoorde ik voor het eerst van iets heel actueels. Ik was per ongeluk op een congres voor opleiders beland.
Normaal gesproken blijf ik daar ver van vandaan. Maar ik had me laten verleiden. Dat gebeurt wel vaker. Maar meestal niet met deze uitkomst. Daar zat ik. In een middelgrote zaal. Er was een inleider. Die stak een gloedvol betoog af. Over hoe alles veranderde. En steeds sneller bovendien. Doorgaan op de oude weg was geen optie.
Een paradigmashift was nodig. Maar de redding was nabij. Er waren nieuwe vaardigheden beschikbaar. Geheel van deze tijd. Het zijn de 21st Century Skills. Na de laatste dia moesten we ons in kleine groepjes opsplitsen om verder over deze thematiek te discussiëren. Welke skills waren voor de eigen trainings of opleidingspraktijk nu het meest van belang? En hoe konden die het beste aangewend worden voor een maximaal resultaat? Dit waren de prangende vragen waarmee we aan de slag moesten.
Het was de bedoeling dat we onze bevindingen plenair zouden terugkoppelen dus enige verslaglegging was gewenst. Daartoe waren een flipover en stiften in diverse kleuren verstrekt. Ik zei dat een moodboard een krachtige tool was om onze ideeën te visualiseren. Helaas werd die suggestie serieus genomen. Ironie was blijkbaar geen skill meer van deze eeuw.
Nee, dé competenties die nodig zijn om in deze eeuw te kunnen overleven zijn samenwerken, creativiteit, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale & culturele vaardigheden, zo was ons net verteld. Hoe was het mogelijk geweest dat we al eeuwen hadden aangemodderd zonder dat we ooit hadden beschikt over een arsenaal aan zulke geavanceerd vaardigheden, vroeg ik mijn groepsleden. Dat viel niet in goede aarde.
Sarcasme is ook geen skill meer van in deze tijd. Ik hield verder mijn mond. Terug in de centrale zaal werden de diverse zienswijzen en bevindingen gepresenteerd. Hiervan kregen veel deelnemers nieuwe energie. Ze werden in hun kracht gezet en vonden het inspirerend. De afsluitende borrel sloeg ik over, hoewel ik er wel een paar kon gebruiken.
Begrijp me niet verkeerd. Al die skills zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Maar er zijn ook andere zaken waar die 'vernieuwers' van nature altijd minder oog voor hebben. Ik noem wiskunde. Zit overal in en achter. En ook heel nuttig als u geen software-ontwikkelaar bij Google wil worden. Wiskundige kennis en vaardigheden helpen mensen om hun persoonlijke financiële situatie beter te begrijpen en beheersen, schreef de Wall Street Journal deze maand.
Je kunt mensen uitleggen wat het verschil is tussen debetrente en creditrente tot je een ons weegt, maar zonder enige wiskundige kennis zul je nooit begrijpen hoe rente op rente nu echt werkt. En hoe duur die creditcardlening nu eigenlijk is. Laat staan kunnen narekenen welk rendement ten grondslag ligt aan uw lijfrente-uitkering. Toch wel handig als mensen daar iets van begrijpen. En nu ons pensioenstelsel meer en meer richting een systeem van individuele keuzes lijkt te gaan, wordt wiskunde dus van steeds groter belang.
Graag zou ik dus nog een andere eeuwenoude skill expliciet willen toevoegen aan dat lijstje van hedendaagse vaardigheden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten