Wanhopig GroenLinks: links moet meer samenwerken

Geen categoriefeb 06 2015, 9:00
Bram van Ojik is als de dood dat rechts na de verkiezingen een meerderheid heeft.
Links moet meer gaan samenwerken, vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik. Waarom? Omdat anders rechts verkiezingen na verkiezingen wint. Tja. Angst is geen goede raadgever. Het pleidooi Van Ojik voor een intensieve samenwerking op links met SP en PvdA is een paniekerige reactie op de peilingen, die niet veel goeds beloven voor links. Links is kleiner en verdeelder dan ooit.
Ik heb daar geen enkel probleem mee. Maar Van Ojik dus wel. Hij vindt niet dat er een grote linkse fusie moet komen, maar iets van een samenwerking moet in zijn ogen wel mogelijk zijn. In een interview met De Gelderlander zegt hij: "Wij mogen dan op belangrijke punten verschillen van de SP, normaal gesproken stemmen we in 80 procent van de gevallen hetzelfde." Dat is op zich waar: de verschillen tussen de linkse partijen zijn behoorlijk oppervlakkig.
En over de vorm van de linkse samenwerking, die volgens Van Ojik niet zoveel uitmaakt (het hoeft volgens hem geen tweede Keerpunt '72 worden, toen linkse partijen een gezamenlijk verkiezingsprogramma presenteerden) zegt hij: "Het gaat erom dat je aan machts- en invloedvorming doet. Dat is belangrijk. Rechts mag na de verkiezingen straks geen meerderheid halen in de provincies en de Eerste Kamer." Nogmaals, angst dus.
De andere linkse partijen zijn niet zo geïnteresseerd. Ze houden de boot af:
De andere partijen reageren voorzichtig. De PvdA laat weten op onderdelen al samen op te trekken, 'we hopen dat we daarmee door kunnen gaan'. De SP stelt 'open te staan' voor samenwerking met 'alle partijen' die goede voorstellen doen.
Stel dat links nou wel een keer gaat samenwerken, met de nadruk op stel, dan kunnen de rechtse partijen twee dingen doen. De linkse boel negeren, of beter met elkaar samenwerken om rechts meer kans te geven bij de verkiezingen. Ik denk niet dat die linkse samenwerking er komt, maar als dat wel zo is, kan rechts niet anders dan het negeren. Want ja, op rechts is er ook nog altijd veel verdeeldheid. Ik zie op dit moment niet één politicus die de rechtse partijen bij elkaar zou kunnen brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten