3D-uitgeprinte keelimplantaten redt drie kinderen het leven

Geen categoriemei 01 2015, 17:00
De kosten? 10 dollar, oftewel 9 euro, per implantaat.
De technologie staat voor niets. De laatste maanden hebben veel mensen het over 3D-printers. Deze printers zouden bijzonder veel mogelijkheden bieden; zo zou je er zelfs hele auto's mee kunnen 'printen.'
Dat is natuurlijk geweldig, maar deze uitvinding is om meer redenen fantastisch te noemen. Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs namelijk zo'n printer gebruikt om het leven te redden van drie kinderen:
Een 3D-geprint keelimplantaat heeft de levens van drie Amerikaanse kinderen met een ernstige vorm van tracheobronchomalacie gered. De patiëntjes zijn inmiddels 17 maanden tot drie jaar oud en kerngezond. Bij tracheobronchomalacie is de luchtpijp of een van de twee (of allebei) bronchiën slecht ontwikkeld, waardoor de luchtpijp regelmatig dichtklapt. De aandoening treft ongeveer 1 op de 2200 zuigelingen. De meeste kinderen groeien over tracheobronchomalacie heen, maar er zijn ook ernstige gevallen. Deze kinderen sterven al snel.
De implantaten werden ontwikkeld zodat de luchtpijpen van de patiëntjes versterkt kon worden. Ze hebben dit soort hulp maar een paar jaar nodig: over een jaar of drie, vier lossen de implantaten op, waarna de kinderen het op eigen kracht moeten redden. Dat hoort geen problemen op te leveren omdat hun luchtpijpen dan sterk genoeg zijn. Ze hebben alleen wat meer tijd nodig.
Nog nooit een 3D-printer in actie gezien? Kijk dan deze video's:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten