AIVD-directeur: Edward Snowden kletst uit zijn nek

AIVD-directeur: Edward Snowden kletst uit zijn nek

Daar denk ik toch net een beetje anders over.

De directeur van de AIVD, onze inlichtingendienst, zegt dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden uit zijn nek kletst. Snowden heeft namelijk gezegd dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de AIVD niet waarderen vanwege diens fantastische capaciteiten, maar "vanwege de vrije doorgang die ze biedt."

Met andere woorden, Amerika vindt de AIVD eerst en vooral geweldig omdat onze inlichtingendienst haar geeft wat ze wil. Dit betekent natuurlijk eerst en vooral: veel privacy-gevoelige informatie van burgers.

In een interview met NRC Handelsblad zegt directeur Rob Bertholee dat dit onzin is. Of, beter gezegd: "Absolute bullshit."

Op zich kan het natuurlijk zijn dat Snowden zich vergist. Wie weet? Ik werk niet bij de Amerikaanse NSA en ook niet bij de AIVD, dus ik kan geen uitsluitsel geven.

Toch word ik erg scherp als ik de complete reactie lees van Bertholee. Hij weerlegt Snowdens (door feiten en sterke argumenten onderbouwde!) woorden door... het op de man te spelen. Geen argumenten, welnee, gewoon Snowden beledigen en hopen dat Nederlanders hem daardoor niet serieus neemt.

"Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uitkan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?"

Politici of ambtenaren die zo fel op de man spelen proberen tegenstanders vaak te overbluffen en hebben over het algemeen geen goede argumenten. Ad hominems (persoonlijke aanvallen) worden over het algemeen dus gebruikt als je het gelijk niet aan je kant hebt; zo'n aanval is dan een poging om het onderwerp te veranderen en de criticaster tot onderwerp van gesprek te maken, in plaats van zijn uitspraken/mening.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties