AIVD-directeur: Edward Snowden kletst uit zijn nek

Geen categoriemei 01 2015, 18:00
Daar denk ik toch net een beetje anders over.
De directeur van de AIVD, onze inlichtingendienst, zegt dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden uit zijn nek kletst. Snowden heeft namelijk gezegd dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de AIVD niet waarderen vanwege diens fantastische capaciteiten, maar "vanwege de vrije doorgang die ze biedt."
Met andere woorden, Amerika vindt de AIVD eerst en vooral geweldig omdat onze inlichtingendienst haar geeft wat ze wil. Dit betekent natuurlijk eerst en vooral: veel privacy-gevoelige informatie van burgers.
In een interview met NRC Handelsblad zegt directeur Rob Bertholee dat dit onzin is. Of, beter gezegd: "Absolute bullshit."
Op zich kan het natuurlijk zijn dat Snowden zich vergist. Wie weet? Ik werk niet bij de Amerikaanse NSA en ook niet bij de AIVD, dus ik kan geen uitsluitsel geven.
Toch word ik erg scherp als ik de complete reactie lees van Bertholee. Hij weerlegt Snowdens (door feiten en sterke argumenten onderbouwde!) woorden door... het op de man te spelen. Geen argumenten, welnee, gewoon Snowden beledigen en hopen dat Nederlanders hem daardoor niet serieus neemt.
"Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uitkan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?"
Politici of ambtenaren die zo fel op de man spelen proberen tegenstanders vaak te overbluffen en hebben over het algemeen geen goede argumenten. Ad hominems (persoonlijke aanvallen) worden over het algemeen dus gebruikt als je het gelijk niet aan je kant hebt; zo'n aanval is dan een poging om het onderwerp te veranderen en de criticaster tot onderwerp van gesprek te maken, in plaats van zijn uitspraken/mening.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten