5 vragen aan Rutger van den Noort: “Al 750 tickets verkocht voor het Nederlandse Leeuw event”!

5 vragen aan Rutger van den Noort: “Al 750 tickets verkocht voor het Nederlandse Leeuw event”!

In iedere aflevering stellen we vijf vragen aan politici en bekende opiniemakers. Vandaag is het de beurt aan Rutger van den Noort, opiniemaker en voorzitter van Stichting DNL, die het Nederlandse Leeuw event op 19 januari organiseert!

DDS: Wat is het Nederlandse Leeuw event en waarom zijn jullie dit initiatief begonnen?

Van den Noort: In het voorjaar van 2017 merkte ik dat ik enorm moe werd van de polarisatie op maatschappelijke thema’s. Ik miste het gesprek en het debat. Toen ik daar verder over doordacht viel me op dat er nog maar weinig echte grote debatavonden worden georganiseerd. Binnen politieke partijen gebeurt er wel wat, maar dan is het weer allemaal binnen één kleur. In de Kamer zou je debat verwachten, maar daar draait het ook vooral om zenden. Het echte inhoudelijke debat in Nederland leek dood. Ik besloot de interesse eens te peilen op Twitter en werd overspoeld met reacties van mensen die mijn observatie herkenden. Toen ben ik in het diepe gesprongen met een helder doel: een zaal vol krijgen met 2000 mensen die oplossingen gaan verzinnen op maatschappelijke problemen! Als eerste jaargang hebben we het thema van de immigratie/integratie en de multiculturele samenleving gekozen.

DDS: En hoe staat het ervoor? Krijgen jullie de zaal vol?

Van den Noort: Het draait heel goed, maar de organisatie neemt heel veel tijd in beslag. Om eerlijk te zijn heb ik me daar op verkeken, maar gelukkig zijn er 40 vrijwilligers. Maar alles moet kloppen, ons ambitieniveau ligt hoog. Dit betekent draaiboeken maken, sprekers regelen, muziek voor de avond, beveiliging, de inhoudelijke voorbereiding, de financiën en natuurlijk de ticketverkoop. We hebben de website begin oktober gelanceerd en tot nu toe zijn er 750 reguliere tickets verkocht. We hebben ook nog een handjevol VIP-ticket, die zijn bijna uitverkocht. Je kan dan borrelen met de sprekers vooraf. Van bevriende event planners hebben we begrepen dat mensen steeds later besluiten om ergens heen te gaan, dus zij zeggen dat we de zaal vol krijgen, dus daar gaan we maar vanuit!

DDS: Hoe kan je eigenlijk 30 sprekers hebben op een avond, dat is toch veel te vol?

Van den Noort: Ik leg dat graag een keer goed uit, want die vraag krijgen we heel vaak! We beginnen de avond met de keynotes van Adjied Bakas en Jordan Peterson die uit Canada naar ons event komt. Dan splitsen we de zaal in acht groepen. Vier van deze groepen hebben dan pauze en kunnen wat drinken in de horecaplaza in een oude broodfabriek in Rijswijk, vier andere groepen beginnen met het verzinnen van oplossingen per deelthema die op onze website staan. Na een uurtje draaien de groepen en komen de borrelaars terug om hun oplossingen te verzinnnen. Per deelthema staan er 2 a 3 sprekers (bijv. Jan van de Beek, Derk Jan Eppink en/of Sietske Bergsma) opgelijnd die hun visie kunnen geven op het thema, waarna de zaal in discussie gaat en per deelthema tot 3 oplossingen komt! Op deze manier ontstaan 8 x 3 = 24 oplossingen. Als bezoeker kan je dus kiezen aan welk deelthema je wilt bijdragen en als je het heel leuk vindt, dan kan je dus ook bij twee deelthema’s aansluiten en je pauze overslaan. Van de voren zullen we duidelijk delen welke sprekers bij welk thema opgesteld staan.

DDS: Kan je een voorbeeld noemen van zo’n oplossing? De politiek heeft alles toch wel verzonnen?

Van den Noort: Uiteraard weet ik niet wat er uit de deelthema’s gaat komen, dat is ook het spannende eraan. Aan de inschrijvingen zien we dat mensen van alle politieke partijen aanwezig zijn en dus wordt het een interessant proces. Maar om toch een voorbeeld te noemen: “Nederland moet aan remigratiebeleid gaan ontwikkelen”, zou een oplossing kunnen zijn. De zaal zegt dan niets over wat de inhoud van zo’n beleid zou moeten zijn en het kan zowel links als rechts worden ingevuld. Een ander irritatiepunt van dit maatschappelijke probleem is de lengte van de immigratieprocedure. Iedereen wil een soepel proces, maar waarom lukt dit nou niet? In een zaal kunnen daar slimme dingen voor worden verzonnen! En het hoeft allemaal echt niet getoetst te worden, het wordt een echte brainstorm!

DDS: Wat gebeurt er uiteindelijk met de oplossingen?

Van den Noort: Wij gaan verschillende dingen zelf doen, maar ons uitgangspunt is altijd een grassroots gedachte geweest. Dus wij hopen dat iedereen zoveel mogelijk van onze oplossingen meeneemt in zijn eigen organisatie. Er is bijvoorbeeld een aantal mensen die inburgeringscursussen geven. Een andere groep werkt bij de IND. Er zijn lokale politici. We gaan er van uit dat we door de inhoud, de massa, de ontmoeting en het enthousiasme dat deze mensen de oplossingen verder brengen in hun eigen organisaties. Ook de politici die aan het eind van de avond met elkaar in debat zullen gaan kunnen de oplossingen claimen als ze willen. Ons simpele doel is het immigratiedomein een stapje verder te brengen en ik ben er van overtuigd dat er mooie dingen uit zullen komen!
Tickets zijn te koop via www.nederlandseleeuw.nl en kosten slechts 25 euro.

Wij danken Van den Noort dat hij mee wilde werken aan dit nieuwe item!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties