Aanbestedingen geen zuivere koffie in Noord-Holland

Geen categoriefeb 08 2012, 14:00
Leidt blinde PVV-haat tot onzorgvuldig bestuur?
Een motie van de PVV om de zorgvuldigheid in acht te nemen bij aanbestedingen door de provinciale overheid is afgestemd door Provinciale Staten van Noord-Holland. De vraag rijst nu hoe de gevestigde orde tégen zorgvuldig aanbesteden kan zijn.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, had geklaagd over de 'oneerlijke' Noord-Hollandse praktijk bij aanbestedingen. Voor de levering en beheer van koffieautomaten had de provincie de eis gesteld voor specifiek het EKO- of Max Havelaar-keurmerk. Dat mag nu juist niet van Europa. En terecht.
In Nederland bestaan namelijk meer keurmerken. In de ondertekening van een internationaal 'Joint Statement' erkennen zij elkaars verschillen en overeenkomsten. Daar waar verschillen zijn, houdt gezonde concurrentie de keurmerken scherp. De provinciale bureaucratie heeft bij de gehanteerde aanbestedingsvoorwaarden niet verder gekeken dan het Fair Trade keurmerk van Max Havelaar. Of hier sprake was van kwade opzet of concurrentievervalsing blijft een vraag.
Laat ik er geen doekjes om winden: ik ben geen eurocratenvriend. De EU is een bemoeizieke regelneef. Soms is dat beeld echter onterecht, zoals bijvoorbeeld de euromythe over het verbod op te kromme bananen. Het was hier niet de EU, maar de consument die bepaalde kwaliteitseisen stelde.
In het geval van de klacht van de Europese Commissie over de aanbestedingspraktijken van Noord-Holland hebben de eurocraten het een keertje bij het rechte eind. De niet gesteunde PVV-motie is zelfs volledig in lijn met het advies van de advocaat-generaal Kokott van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. En het wil wat zeggen dat ik, als verklaard tegenstander van het EUSSR-circus, het volledig eens ben met een EU-advies.
Maar niet de door blinde PVV-haat gedreven hobbypolitici in de Staten van Noord-Holland. Die verwerpen de zinvolle motie met de oproep tot zorgvuldigheid bij aanbestedingen, ook al komt de inhoud volledig overeen met het advies van een belangrijke adviseur van het Europese Hof van Justitie, van wie de adviezen vaak rechtstreeks door de Europese rechters worden overgenomen in hun oordeel.
Overigens ligt het afstemmen van de PVV-motie volledig in lijn met het vorig jaar afgesproken cordon sanitaire door de partijen van de Noordhollandse oude politieke kliek.
Het bewijs hiervoor kwam eerder al boven water door een gelekt e-mailbericht van een Blaricums gemeenteraadslid van PvdA-huize. Hierin werd aangekondigd dat moties van de PVV op voorhand niet gesteund zouden gaan worden.
Dat die politieke kliek in Noord-Holland nu zichzelf beschadigt is lachwekkend, maar vooral intriest. Of ze ooit door de weldenkende kiezer afgestraft zal worden? Ik ben realistisch genoeg om dat te betwijfelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten