Westerse aandelenbeurzen hard geraakt: handelsoorlog met China of onhoudbare schuldenberg?

Westerse aandelenbeurzen hard geraakt: handelsoorlog met China of onhoudbare schuldenberg?

Vandaag noteren de aandelenbeurzen in zowel de Verenigde Staten als Europa negatieve cijfers. De koersen kelderden omlaag over de gehele linie en economen waren er vlug bij om de situatie te duiden: de handelsoorlog met China. Sommigen wijten de situatie echter aan de schuldenberg die volgens hen te hoog is geworden.

Maar wat er echt aan de hand is weten we natuurlijk niet.

De koersen die we op het scherm zien van de Amsterdamse AEX beurs zijn namelijk slechts een benadering van de realiteit, maar niet de realiteit zelf. Een veelgemaakte denkfout die veel handelaren maken: het té letterlijk nemen van de koersbewegingen op het scherm. Die koersbewegingen weerspiegelen slechts de psychologie van de markt, maar enkel 'bij benadering'.

En nu zien we dus koersen die kelderen. Voor sommige aandelen was dat ook de verwachting. Eerder al voorspelde DDS-redacteur Tim Engelbart dat Tesla er niet goed voor stond. Als we kijken naar de aandelenkoers van Tesla over de afgelopen maanden dan wordt het beeld dat hij schetste bevestigd. Het aandeel daalde binnen één maand van $274 naar $226 en verloor daarmee bijna 18% van haar waarde! Sinds december 2018 is het aandeel Tesla gedaald van $376 naar $226! Een verlies van 39%!

Waar in het geval van Tesla direct duidelijk is dat het bedrijf niet rendabel is en de facto draait op subsidie, daar gelden voor andere sectoren in de markt andere mechanismen. Zo zien we dat de handelsoorlog impact heeft op de markt, maar is de omvang van de handelsoorlog beperkt tot zo'n 3% van de wereldhandel. Het heeft dus wel impact op de aandelenbeurzen, maar daar is alles mee gezegd.

Wat kan dan verklaren waarom de groei eruit lijkt? Wel, hierom:

Daniel Lacalle kennen we onder meer van rapportages bij Bloomberg en andere mediakanalen. Volgens hem raakt de schuldenberg van de Amerikanen en de Europeanen te omvangrijk. Waardoor de groei stagneert en de aandelenmarkten reageren op hun beurt op die groeiafname. En dat dames en heren, is met in het achterhoofd de kwantitatieve verruiming van de ECB en de lage rentestanden geen goed nieuws.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties