Aanpak van 'de machocultuur': Amsterdamse brandweer inmiddels al vijftig brandweerlieden gewaarschuwd of gestraft

Geen categoriedec 15 2018, 12:00
Brandweercommandant Schaap treedt op als herdershond en pakt 'machocultuur' bij de Amsterdamse brandweer aan. Zes ontslagen en vijftig waarschuwingen of straffen zijn in twee jaar tijd al uitgedeeld. Dat meldt de NOS.
Nieuwszender AT5 deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en deed onderzoek. Zij kwamen tot de conclusie dat er flink wat aan de hand is bij de Amsterdamse brandweer. In 2016 werd commandant Schaap door wijlen burgemeester Van der Laan aangesteld om de 'machocultuur' te doorbreken bij de brandweer.
Dat verliep alles behalve soepel. De één na de andere brandweerman kreeg een tik op de vingers, werd geschorst of een salarisschaal teruggezet en kon soms zelfs rekenen op ontslag. In één geval ging het om een brandweerman die dronken op de kazerne verscheen en een andere liet zich negatief uit over commandant Schaap op Facebook.
Commandant Schaap deed zelf twee keer aangifte wegens naar hem geuite bedreigingen vanuit zijn eigen korps. Zijn aanstelling is dus op z'n zachtst gezegd niet een erg geliefde beslissing geweest.
In hoeverre dit allemaal te wijten is aan 'machocultuur' of het handelen van commandant Schaap zelf, is onduidelijk, maar dat de vlam in de pan is geslagen staat buiten kijf. Commandant Schaap is zelf ook geen onbesproken figuur en raakte in opspraak door uitspraken over de ondernemingsraad van de brandweer. Hij noemde ze 'een medezeggenschapsmaffia', maar de context is onduidelijk.
De brandweer heeft in ieder geval wat brandjes te blussen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten