Aanpak van 'de machocultuur': Amsterdamse brandweer inmiddels al vijftig brandweerlieden gewaarschuwd of gestraft

Aanpak van 'de machocultuur': Amsterdamse brandweer inmiddels al vijftig brandweerlieden gewaarschuwd of gestraft

Brandweercommandant Schaap treedt op als herdershond en pakt 'machocultuur' bij de Amsterdamse brandweer aan. Zes ontslagen en vijftig waarschuwingen of straffen zijn in twee jaar tijd al uitgedeeld. Dat meldt de NOS.

Nieuwszender AT5 deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en deed onderzoek. Zij kwamen tot de conclusie dat er flink wat aan de hand is bij de Amsterdamse brandweer. In 2016 werd commandant Schaap door wijlen burgemeester Van der Laan aangesteld om de 'machocultuur' te doorbreken bij de brandweer.

Dat verliep alles behalve soepel. De één na de andere brandweerman kreeg een tik op de vingers, werd geschorst of een salarisschaal teruggezet en kon soms zelfs rekenen op ontslag. In één geval ging het om een brandweerman die dronken op de kazerne verscheen en een andere liet zich negatief uit over commandant Schaap op Facebook.

Commandant Schaap deed zelf twee keer aangifte wegens naar hem geuite bedreigingen vanuit zijn eigen korps. Zijn aanstelling is dus op z'n zachtst gezegd niet een erg geliefde beslissing geweest.

In hoeverre dit allemaal te wijten is aan 'machocultuur' of het handelen van commandant Schaap zelf, is onduidelijk, maar dat de vlam in de pan is geslagen staat buiten kijf. Commandant Schaap is zelf ook geen onbesproken figuur en raakte in opspraak door uitspraken over de ondernemingsraad van de brandweer. Hij noemde ze 'een medezeggenschapsmaffia', maar de context is onduidelijk.

De brandweer heeft in ieder geval wat brandjes te blussen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer