Aanstelleritis viert weer hoogtij in Nederland: 'Schaf huiswerk maken af, leerlingen zijn pubers en bang!'

Geen categorieapr 29 2017, 14:00
Zucht, daar gaan we weer met een meelijwekkend verhaaltje over waarom de hedendaagse generatie kinderen het zogenaamd zo enórm zwaar zou hebben. Ditmaal: in de eerste twee klassen van de middelbare school moet huiswerk worden afgeschaft, want leerlingen zijn véél te puberaal en daarnaast schijnen ze "bang" te zijn. Facedesk!
Zijn we allemaal weer klaar voor een nieuw proefballonnetje in het onderwijs, om het niveau nog maar eens flink omlaag te halen? Komt-ie dan: in het Algemeen Dagblad vandaag een pleidooi van een leraar die vindt dat we huiswerk maar eens gewoon moesten afschaffen in de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Echt waar:

"Wat is er mis met huiswerk?

“We gooien leerlingen te veel in het diepe en dat leidt tot frustraties. Ik hoor collega-docenten klagen dat leerlingen hun huiswerk weer eens niet af hebben en van de leerlingen hoor ik de andere kant van het verhaal. Dat ze hun huiswerk niet maken, omdat ze pubers zijn en er geen zin in hebben, is maar een deel van het verhaal. Ze vertellen me ook vaak dat het ze niet lukt, omdat ze het huiswerk niet snappen of omdat ze bang zijn om het verkeerd te maken.”"

Was getekend, Jelle Koopman. Een Zwolse hippie van de christelijk-socialistische partij CU.
Maar even serieus: dit is gewoon weer zottigheid waarbij volledig wordt voorbijgegaan aan alle gemakken die kinderen van tegenwoordig hebben - ongebreidelde toegang tot het internet, veel vrije tijd en doorgaans een liberale opvoeding waardoor ze veel vrijheid genieten.
Gaan we nu serieus betogen dat onze generatie 13- en 14-jarigen het zo ontiegelijk zwaar heeft dat je huiswerk wel móét laten varen om te zorgen dat deze arme schaapjes geen drie burnouts tegelijkertijd krijgen? Stel je toch niet zo aan man: er is niemand ooit slechter geworden van het invullen van wat sommetjes en taaloefeningen in z'n eigen tijd. Weet je wanneer kinderen het zwaar hadden? In de 19e eeuw, toen ze na schooltijd hun ouders nog moesten helpen met het verbouwen van het land of het werken in de fabriek. En was in die tijd huiswerk omstreden? Dacht het niet: dat hoorde er gewoon bij.
Laten we dus ophouden met het behandelen van onze kinderen als 'special snowflakes', en ze gewoon weer een gedegen opvoeding geven - waarin we ze leren dat hard werken (en leren) onderdeel van het leven is. En ja, dat betekent dus dat je na schooltijd even moet doorploeteren met een uurtje huiswerk: lijkt me eigenlijk alleen maar gezond, al wil de klaagindustrie u vandaag na het lezen van het AD uiteraard anders doen geloven.
Trap er niet in, want huiswerk is gezond!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten