Aarzeling over nieuw leiderschap: CDA'ers pleiten voor lijsttrekkersverkiezingen

Aarzeling over nieuw leiderschap: CDA'ers pleiten voor lijsttrekkersverkiezingen

Naar aanleiding van het CDA-congres gisteren in Utrecht is er discussie losgebarsten over mogelijke nieuwe lijsttrekkersverkiezingen. Is het tijd voor een nieuwe weg die de partij in moet slaan, met een nieuw gezicht? Opties genoeg in ieder geval!

Na het vertrek van Sybrand Buma en het aantreden van diens opvolger, Pieter Heerma, is er discussie ontstaan over de kant die het CDA opgaat. Boeren hebben steeds minder vertrouwen in de partij. Echt links of rechts zijn ze niet, maar een middenpartij lijkt het ook niet meer te zijn.

Pieter Heerma heeft de regie gekregen over een partij die al enige tijd stuurloos lijkt en zelf heeft hij zich ook nog niet echt kunnen profileren. Om die reden kijkt men binnen de partij nu naar mogelijke opvolgers, of in ieder geval de mogelijkheid voor prominenten om de partij een kant uit proberen te duwen.

Mona Keijzer staat als vrouw natuurlijk in the picture. Hugo de Jonge weet zich redelijk te profileren als minister van Volksgezondheid en laten we Wopke Hoekstra als minister van Financiën niet vergeten. Samen lijken ze een beetje een good cop/bad cop scenario uit te spelen. Hoekstra die stoer kan doen richting EU-lidstaten en De Jonge die geld los kan peuteren voor zorgpatiënten.

Deze opgelaaide discussie is overigens geen steek onder water richting Heerma. Men is volgens mij prima over hem te spreken maar hij heeft de partij (en zichzelf) gewoon niet echt op de voorgrond weten te krijgen. Mocht hij in een lijsttrekkersverkiezing worden verslagen, dan kun je er zeker van zijn dat hij weer een prominente rol achter de schermen zal gaan spelen. Dat is in ieder geval de indruk die ik krijg.

Hoe het ook zij, spannende tijden voor het CDA! Ik hoop in ieder geval op nieuwe lijsttrekkersverkiezingen want bij die partij zit de sleur er nog meer in dan dat bij D66 het geval is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties