Aarzeling over nieuw leiderschap: CDA'ers pleiten voor lijsttrekkersverkiezingen

Geen categorienov 10 2019, 18:00
Naar aanleiding van het CDA-congres gisteren in Utrecht is er discussie losgebarsten over mogelijke nieuwe lijsttrekkersverkiezingen. Is het tijd voor een nieuwe weg die de partij in moet slaan, met een nieuw gezicht? Opties genoeg in ieder geval!
Na het vertrek van Sybrand Buma en het aantreden van diens opvolger, Pieter Heerma, is er discussie ontstaan over de kant die het CDA opgaat. Boeren hebben steeds minder vertrouwen in de partij. Echt links of rechts zijn ze niet, maar een middenpartij lijkt het ook niet meer te zijn.
Pieter Heerma heeft de regie gekregen over een partij die al enige tijd stuurloos lijkt en zelf heeft hij zich ook nog niet echt kunnen profileren. Om die reden kijkt men binnen de partij nu naar mogelijke opvolgers, of in ieder geval de mogelijkheid voor prominenten om de partij een kant uit proberen te duwen.
Mona Keijzer staat als vrouw natuurlijk in the picture. Hugo de Jonge weet zich redelijk te profileren als minister van Volksgezondheid en laten we Wopke Hoekstra als minister van Financiën niet vergeten. Samen lijken ze een beetje een good cop/bad cop scenario uit te spelen. Hoekstra die stoer kan doen richting EU-lidstaten en De Jonge die geld los kan peuteren voor zorgpatiënten.
Deze opgelaaide discussie is overigens geen steek onder water richting Heerma. Men is volgens mij prima over hem te spreken maar hij heeft de partij (en zichzelf) gewoon niet echt op de voorgrond weten te krijgen. Mocht hij in een lijsttrekkersverkiezing worden verslagen, dan kun je er zeker van zijn dat hij weer een prominente rol achter de schermen zal gaan spelen. Dat is in ieder geval de indruk die ik krijg.
Hoe het ook zij, spannende tijden voor het CDA! Ik hoop in ieder geval op nieuwe lijsttrekkersverkiezingen want bij die partij zit de sleur er nog meer in dan dat bij D66 het geval is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten