shutterstock 1382853461

ABN AMRO: voorspellingen 2020 gaan omhoog

Geen categorieokt 08 2020, 16:59
De Woningmarktmonitor van oktober 2020, die donderdag uitgebracht werd door Het Economisch Bureau van ABN AMRO, toont aan dat het een stuk beter gaat met de woningmarkt dan verwacht. Het gaat zelfs dusdanig goed dat de voorspelling voor dit jaar omhoog gaan. Er wordt nog steeds een groot aantal woningen verkocht en de prijsstijging bereikte in augustus met 8,2% zelfs het hoogste niveau van de afgelopen anderhalf jaar.
Lage hypotheekrente maakt kopen en oversluiten interessant
De hypotheekrente is de afgelopen jaren sterk gedaald en deze daling houdt aan. De rente op leningen met een rentevastlooptijd van 10 jaar daalde sinds december 2019 met 60 basispunten naar 2 procent. Geld lenen is hierdoor goedkoper geworden, waardoor de vraag naar leningen met een lange rentevatlooptijd toenam. Daarbij komt dat een lening met een lange rentevastperiode zekerheid biedt.
Als gevolgd van de dalende rente zijn er niet alleen meer mensen die een hypotheek afsluiten, maar ook meer oversluiters. Uit de Woningmarktmonitor blijkt dat liefst 40% van de totale hypotheekproductie er in het tweede kwartaal van 2020 voor koos om de hypotheek over te sluiten. De belangstelling om de hypotheek over te sluiten werd extra gevoed door het vooruitzicht dat de rente zou kunnen stijgen. Nu deze verwachting is bijgesteld, neemt het enthousiasme voor oversluiten af.
Overbieden en krapte oorzaken van prijsstijging
Door de lage actuele hypotheekrente is een koophuis voor veel mensen beter betaalbaar. Het vinden van een woning is alleen niet makkelijk. Er staan nog maar weinig woningen te koop, en de huizen die te koop staan, worden snel verkocht. Zo stonden woningen die in het tweede kwartaal verkocht zijn, volgens makelaarsvereniging NVM gemiddeld slechts 28 dagen te koop. Nooit eerder werden huizen zo snel verkocht.
Wie een woning wil kopen moet er overigens niet alleen snel bij zijn, maar vaak ook boven de vraagprijs bieden. Door de krapte op de woningmarkt is overbieden gebruikelijk, waardoor het prijspeil blijft stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de gemiddelde koopsom van een woning in augustus 2020 op 336.000 euro en dat is 6,4 procent hoger dan een jaar eerder.
Vooruitzichten voor 2021 minder positief
De voorspellingen voor 2020 zijn weliswaar omhoog gegaan, maar de vooruitzichten voor 2021 zijn minder positief. Zo laat Philip Bokeloh, econoom van Het Economisch Bureau van ABN AMRO, weten dat zij er rekening mee houden dat het aantal woningaankopen dit jaar stabiliseert, ondanks dat dit momenteel nog in de lift zit: “Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%. De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%”.
Voor wat betreft de stijging van de huizenprijzen verwacht Bokeloh een stabilisatie: “De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren, ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten