Aboutaleb wil in gesprek met rappers vanwege verheerlijking vuurwapens

Geen categoriejan 12 2019, 9:02
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zit met een probleem. Zijn burgers vinden rap cool en rap floreert door stoerdoenerij, dus rap verheerlijkt vuurwapens en geweld, wat natuurlijk voor problemen zorgt! Zoals Rotterdamse rapper Feis op nieuwsjaarnacht ondervond. Via The Post Online.
Aboutaleb meent dat rap geweld verheerlijkt en daarmee onderdeel is van het probleem. Hij ziet het liefst dat rappers de verantwoordelijkheid nemen voor hun teksten en in feite 'minder stoer' doen.
Aboutaleb peutert met z'n vinger op de verkeerde plek volgens HipHopHuis-directeur Aruna Vermeulen. En met de introductie van haar wordt het probleem ineens heel complex waardoor ze beide naast de pot piesen en niet tot een oplossing zullen komen.
Zowel Aboutaleb als Vermeulen zijn beide namelijk voorstander van een soort tandloze, 'van geweld geëmancipeerde' rap, waarmee ze voorbijgaan aan de oorsprong en de aantrekkingskracht van rap. Het is voor het uitgesloten en kansarme deel van de bevolking namelijk een snelle weg naar status. Zulk volk gaat niet een opleiding volgen om advocaat of chirurg te worden maar wil eerder voetballer, kickbokser of rapper worden. Daar hoort een bepaald imago bij, zeker bij gebrek aan daadwerkelijk talent.
Het werkt dan ook statusverhogend in die kringen om te praten over geweld en het daadwerkelijk toepassen ervan. 'Met die vent moet je niet fucken' is dan de boodschap. Degene die vervolgens wél 'fucked' met iemand met zo'n status én wint, is natuurlijk helemaal de eindbaas. Zo houdt het status zoekende gajes de eigen uitzichtloze situatie in stand, want je móét in zo'n klimaat wel van je afbijten of het idee wekken dat je daartoe bereid bent. Vermeulen ziet rap graag als een van geweld losstaand genre. Het enige wat dit bereikt is dat de geweld-prekende rapper alleen maar sneller een hoge status verwerft, omdat hij omringd is door tandloze doetjes.
Een analogie van Aboutaleb's en Vermeulen's denken zou de suggestie zijn om Hells Angels te vragen om in het vervolg maar met de auto te laten rijden, want de motor is maar gevaarlijk en heeft voor Vermeulen niets te maken met verkeersonveiligheid, men moet maar gewoon beter opletten.
De enige manier om van de negatieve aspecten van rap af te komen, is door de 'kansarme gemeenschap' uit elkaar te trekken en die mensen in milieus te plaatsen waar men op andere manieren statusverhogende activiteiten nastreeft. Laat je mensen uit zo'n kansarm milieu bij elkaar, dan trekken ze de rest mee naar beneden. Ook wanneer je ze in groepjes in andere omgevingen zou plaatsen.
In Chicago is onderzoek gedaan naar het disproportionele geweld in die stad, hier vindt u de inzichten die daaruit voortvloeien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten