Aboutaleb wil van grootstedelijke raadsleden grootverdieners maken: 'Ze moeten er €500 bij krijgen!'

Geen categoriemrt 30 2018, 13:15
Als het aan Aboutaleb ligt krijgen tientallen raadsleden in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam er maandelijks zo'n €500 bij. Het raadslid is veel te zwaar geworden, aldus de PvdA'er. Over raadsleden in kleinere gemeenten - die nu al veel minder verdienen - zegt hij helemaal niks.
Ahmed Aboutaleb heeft een lans gebroken voor het verhogen van de salarissen van raadsleden in de drie grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De burgemeester vindt dat de raadsleden het de afgelopen jaren steeds drukker hebben gekregen, terwijl het leven om hen heen ook drukker is geworden. Hij wil elke van de 135 raadsleden daarom een maandelijkse bonus van €500 geven bovenop de €2.352,29 die ze nu reeds krijgen.
Dat zegt Aboutaleb tegen het AD:

,,Het raadslidmaatschap wordt een nevenfunctie genoemd, maar dat is toch echt onzin! Raadsleden lopen op hun tenen om alles te bolwerken. Zeker bij de kleine fracties'', aldus Aboutaleb. Het werk neemt zeker 3 a 3,5 dagen per week in beslag, weet hij. ,,Denk alleen al aan stukken lezen en vergaderen. Daarnaast zijn er nog veel extra werkzaamheden. Over het algemeen, een enkeling daargelaten, werken raadsleden hard.''

Aboutaleb wil over de beloning graag een nationale discussie. ,,In de grote steden worden raadsleden werkelijk onderbetaald. Vergeet niet dat ze er veel extra taken hebben bij gekregen: op gebied van zorg, onderwijs en arbeidsparticipatie. Maar het honorarium blijft hetzelfde.''

Het eerste wat in mij opkomt: als de regering de salarissen van raadsleden gaat verhogen, lijkt het mij dat juist raadsleden in de grote steden achteraan in de rij staan voor een salarisverhoging. Het werk is in alle gemeenten van het land namelijk ongeveer even zwaar. Een dorp met een paar duizend inwoners runnen met een raad van slechts 11 man en twee wethouders is niet minder zwaar dan Amsterdam dat het met 45 raadsleden moet doen. De salarisverhoudingen zijn nu al volkomen scheef: in de grote steden verdien je dus zo'n €2350. Maar in de kleinste gemeenten krap tien procent van dat bedrag. Tien procent. Voor iets dat niet significant minder werk kost, alleen in een gemeente die door minder mensen feilloos op een landkaart aangewezen kan worden.
Voor iemand die zelf in een klein dorpje (weliswaar in Marokko, maar toch) geboren is, zou je wat meer piëteit met juist het platteland verwachten. Verhoging van de salarissen van raadsleden? Prima idee! Maar om daarbij juist de grootstedelijke lokale vertegenwoordigers het rijkelijkst te belonen? Dat is voortrekken van de grote stad, en een vorm van fundamentele onrechtvaardigheid. Geef liever de vertegenwoordigers van Zoeterwoude, Vlieland of Urk een bonus bovenop hun maandelijkse schijntje in plaats van de lieden die al praktisch een full-time salaris verdienen in Amsterdam of Den Haag!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten