Ach, laat VVD en D66 maar fuseren

Geen categoriedec 06 2014, 14:00
Meer ruimte op rechts.
Tom Leijte, de voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD, riep gisteren in een artikel op de VVD een lijstverbinding aan te gaan met D66. Zoals Michael gisteravond schreef:

Nou weet ik niet precies waar Leijte zijn kennis heeft opgedaan van het liberalisme, maar ongetwijfeld niet in de werken die zijn geschreven door de grondleggers van die politieke theorie. Er is namelijk helemaal niets ‘liberaals’ aan D66. De partij wil geen kleinere overheid, maar een grotere.

Weet je, ik ben er helemaal voor dat de VVD naar rechts wordt gesleurd door kritiek van rechtse stemmers, opiniemakers, politici, etc. Dat moeten we ook blijven proberen, net zolang tot de VVD niet meer te redden valt. Als dat moment is aangebroken, dan moeten we onze handen ervan aftrekken. Ik citeer Michael:

Het meest zorgwekkende aan Leijtes stuk is dat hij en zijn kornuiten de toekomst van de VVD zijn. Als er niet snel iets gebeurd is die partij definitief verloren voor liberaal Nederland.

Nu ken ik persoonlijk veel conservatieven en klassiek-liberalen binnen de VVD, maar zij hebben de macht niet. Mark Rutte is de baas van de VVD, en zijn wens is altijd al geweest om samen met D66 op te gaan in een progressief-liberale partij. Dat de jonge liberalen een lijstverbinding willen met D66 is het bewijs dat het rechtse geluid binnen de VVD steeds verder afzwakt.
Ik zie op het moment weinig verschillen tussen VVD en D66 in de Tweede Kamer. De VVD verhoogt de belastingen, en D66 stemt ermee in door het kabinet te gedogen. De twee partijen kunnen zo fuseren. Misschien moeten we dat maar laten gebeuren, als ze dat zo graag willen. Ik hoor bijna geen VVD'er zeggen (in ieder geval niet Rutte, Halbe Zijlstra, etc): nee, laten we géén lijstverbinding aangaan met D66.
Dat vind ik opvallend. Alsof de VVD-top het een goed idee vindt.
Overigens zit de VVD al met D66 in één en dezelfde fractie in het Europees Parlement. Als de VVD verder wil met D66, ook in de Tweede Kamer, vind ik dat prima. Dan zit er maar één ding op voor rechts Nederland en dat is afscheid nemen van de VVD. Dat geldt ook voor de rechtse VVD'ers die ik ken. Die kunnen dan beter weggaan.
Zo kan de VVD lekker links-liberaal gaan zitten doen met D66, en kan rechts Nederland zich verenigingen in partijen die wél rechts zijn en wél de belastingen willen verlagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten