Acteurs verkopen verleidelijke flauwekul

Geen categoriejan 16 2015, 11:00
En daar zaten ze weer. Net als twee maanden geleden. Op prime-time. Bij De Wereld Draait Door. De vijf acteurs die we inmiddels kennen als De Verleiders.
Toen, op 4 november 2014 etaleerden ze een elementair gebrek aan kennis aangaande zaken als (beleggings)hypotheken. Verder kwamen ze met een aantal spectaculaire 'onthullingen' over ons financiële stelsel. Zo werd de wereld vanuit een toren in Bazel bestuurd vernamen wij. Hun middels ‘intensief onderzoek’ opgedane kennis lag aan de basis van hun nieuwe theatervoorstelling ‘door de bank genomen’. Presentator Matthijs van Nieuwkerk nam alles voor waar aan en stelde geen één kritische vraag.
Op 13 januari bleek die journalistieke grondhouding ongewijzigd. De heren konden wederom zonder enige vorm van tegenspraak van de presentator hun onzin voor het voetlicht brengen. Geen enkele vraag naar bronvermelding wanneer 'intellectueel woordvoerder' George van Houts fact free beweert dat de grootbanken in handen zijn van de rijkste 0,001%. Het leverde hallucinante en gênante televisie op. In ijdeltuiterige zelfvoldaanheid overtroffen De Verleiders in ruime mate de door hen in het theater geportretteerde bankiers. Even hoopte ik dat Pierre Bokma een treffende persiflage op leeghoofdige parmantigheid ten beste gaf maar de man was volkomen zichzelf.
Belangrijkste 'ontdekking' van De Verleiders is dat banken geld kunnen scheppen wanneer ze kredieten verstrekken. Iedereen die wel eens een les economie op de middelbare school heeft had weet dit maar van Nieuwkerk noemde het 'een openbaring'. En de toeschouwers in de schouwburg zijn ‘verbijsterd en geschokt’ als ze dit horen aldus van Houts. Met de simplistische en onvolledige manier waarop hij het geldscheppingsproces uitlegt zal dat er niet beter op worden maar nuance is nooit het doel van op effectbejag beluste volksmenners.
Gesterkt door het succes van hun voorstellingen komen De Verleiders met een nieuw burgerinitiatief. Ze willen met het ophalen van 40.000 handtekeningen bewerkstelligen dat het systeem van geldschepping door private banken in de Tweede Kamer aan de orde gaat komen. Geldschepping zou wat hen betreft een zaak van de overheid moeten worden. Dat kan snel geregeld worden en mocht het doorgaan dan ervaren u en ik 'per omgaande' de heilzame effecten als lagere belastingen, stabiele prijzen en 100% gegarandeerd waardevast spaargeld en pensioen, zo is te lezen op de website burgerinitiatiefonsgeld.nu. Zelden zulke populistische demagogische en ongefundeerde onzin gelezen als dit.
Ongetwijfeld zijn er Kamerleden te vinden die De Verleiders als serieus te nemen duiders van het financiële stelsel zien. Maar hopelijk ziet de meerderheid dit anders en grijpt ze het eerder aan om het gebrek aan goede financiële educatie te agenderen. Daar is gezien het gemak waarmee onze acteurs met het verkondigen van halve waarheden en volstrekte onzin wegkomen alle aanleiding toe.
In hun voorstelling leveren De Verleiders terechte kritiek op een aantal (voormalige) bancaire praktijken en de verkoop van producten als woekerpolissen en rentederivaten die klanten niet begrepen. Maar de acteurs zelf zijn geen haar beter. Geholpen door de altijd zo educatieve publieke omroep verkopen ze de grootst mogelijke flauwekul en willen ze de burgers verleiden tot AKSIE!.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten