Advocaat Knoops: 'Daders MH17 komen waarschijnlijk weg met hun misdrijf'

Geen categoriefeb 14 2015, 15:00
Rutte heeft een mondelinge toezegging geaccepteerd. Oliedom.
Hoe dom onze premier Mark Rutte precies is, vraagt u? Nou, wat denkt u hiervan?
De toezegging van de Oekraïense president Porosjenko aan premier Rutte dat de amnestieclausule in het vredesakkoord niet geldt voor de aanslagplegers op MH17 stelt weinig voor. Dat zegt internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.
Hij legt uit: "Een mondelinge toezegging blijft op dit punt riskant. Het zal op zijn minst op papier moeten komen. Anders kunnen eventuele verdachten hierop nog steeds een beroep doen. Dat risico zou men dus als Nederlandse staat moeten uitsluiten.”
Eerder legde onze eigen Tim Engelbart ook al uit dat de 'toezegging' van Porosjenko weinig waard is. Knoops is het daar honderd procent mee eens: de Oekraïense president kan van alles en nog wat zeggen, maar zolang het niet op papier staat hoef je het niet serieus te nemen.
Het is regel nummer één in elke professionele setting: een deal is pas officieel gesloten als het op papier staat. Alles wat niet is toevertrouwd aan papier kun je afschrijven als volstrekt irrelevant.
Blijkbaar hebben wij een premier die dat niet begrijpt. Het is bijna ongelooflijk, maar een andere conclusie is niet mogelijk: Rutte is in way over his head.
Dát of het zal hem een zorg zijn. Dat kan natuurlijk ook nog. Gezien de houding van het kabinet ten opzichte van het onderzoek naar de toedracht tot het neerschieten van vlucht MH17 acht ik die optie zeer wel mogelijk. Misschien dat hij gewoon niet geïnteresseerd is in het oplossen van deze zaak; niet omdat het onmogelijk is om te achterhalen wie er achter de aanslag zaten, maar omdat vervolging een diplomatieke rol en een directe confrontatie betekent met Vladimir Poetin, de nietsontziende president van het herrezen Rusland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten