Afgang Oranje compleet na nederlaag tegen Tsjechië: kan Danny Blind nog door als bondscoach?

Geen categorieokt 14 2015, 10:00
De Europese droom is nu al over en voorbij. Oranje heeft zich niet geplaatst voor het EK volgend jaar in Frankrijk. Dit mede dankzij een vernederende nederlaag tegen Tsjechië gisteravond.
Oranje begon vol relatief goede moed aan de wedstrijd. Bondscoach Danny Blind had van tevoren gezegd dat hij het waarschijnlijk achtte dat Oranjes concurrent voor de derde plaats die recht geeft op de playoffs, Turkije, de wedstrijd tegen IJsland zou verliezen. Als dat gebeurde zou het Nederlands elftal genoeg hebben aan een minieme overwinning om als derde te eindigen en dus door te stromen naar de playoffs.
Het ging allemaal anders. De Turken wonnen hun wedstrijd met 1-0. Voor hen was dat onafhankelijk van de uitslag in de Arena gisteravond voldoende.
Veel fans hoopten dat, als Oranje zich niet zou plaatsen, het nationaal elftal in ieder geval op heldhaftige en respectabele wijze ten ondergaan. Dat liep even anders.
Oranje kwam in eigen huis namelijk op achterstand; en fors ook. Voor we wisten wat er gebeurde stonden we al met 0-2 achter. Na rust werd het nog erger dankzij een eigen doelpunt van spits Robin van Persie, die juist doelpunten moest maken aan de andere kant van het veld.
Vervolgens vocht Oranje nog wel terug, maar het was niet genoeg. Het werd uiteindelijk 2-3: einde oefening voor onze jongens die hun desastreuze kwalificatiereeks afsloten met een vernederende nederlaag.
De reactie van de pers op de nederlaag - en de hele kwalificatiereeks - is niet mals. En terecht, natuurlijk. Oranje werd derde op het WK vorig jaar. Het is ongekend en eigenlijk een grof schandaal dat we volgend jaar niet eens bij het EK zijn:

'Dit was het dan', kopt het AD. 'De grootste wanprestatie uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal kreeg zijn passende slotstuk', sneert de krant, die het duel met de Tsjechen omschrijft als een chaotische en stuurloze wedstrijd. 'Afgang compleet', luidt het oordeel...

Ook Trouw schuwt harde woorden niet en spreekt over 'het grootste echec in de Nederlandse voetbalgeschiedenis'. Tsjechië was volgens het dagblad vaardiger en alerter. 'Al in de eerste helft was het laatste flintertje hoop voor Oranje vervlogen.'

De Telegraaf is het daar helemaal mee eens: "Wat een blamage," kopt de grootste krant van Nederland op haar voorpagina. Vervolgens beschrijft de krant de nederlaag als "een ongekende afgang in de historie van het Nederlandse voetbal." In een artikel op de website van De Telegraaf worden vervolgens buitenlandse media geciteerd die het over een "ramp," een "vernedering" en "een afgang" hebben. De Britse krant de Daily Mail is zelfs bijzonder hard in haar oordeel:

"Totaalvoetbal? Het lijkt meer op totale mislukking. Waar landen als Wales, Noord-Ierland, Albanië en IJsland in Frankrijk van de partij zijn, kijkt heel Nederland naar de tv."

De grootste vraag is nu natuurlijk of Danny Blind nog door kan gaan als bondscoach. Een deel van het fiasco komt op het conto van Guus Hiddink, die er werkelijk een potje van maakte. Onder Blinds leiding was er echter geen enkele verbetering waarneembaar. Oranje bleef slecht spelen en fout op fout stapelen. Het ergste is misschien nog wel dat Oranje gisteravond buitengewoon zwak startte; er was geen passie en geen agressie. Kort gezegd leek het gewoon nergens op. En daar is Blind voor verantwoordelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten