Afgelopen: het bindend referendum komt er niet. De elite weet namelijk alles beter

Geen categoriesep 27 2017, 11:00
Einde oefening voor het correctief referendum.
"Er komt geen bindend referendum," bericht het Algemeen Dagblad vandaag. "Een Kamermeerderheid is tegen de grondwetswijziging waarmee burgers aangenomen wetsvoorstellen zouden kunnen blokkeren. Zelfs referendumpartij D66 zal tegenstemmen."
Natuurlijk zou alleen het AD D66 tegenwoordig nog een "referendumpartij" noemen. De rest van Nederland weet al heel lang dat de 'Democraten' alles behalve democratisch zijn als het plebs de euvele moed heeft een andere mening te hebben dan de partij-elites.
Zoals het AD uitlegt:

Jarenlang maakten D66, GroenLinks en PvdA zich er hard voor: de invoering van een correctief referendum, waarmee het volk nieuwe wetten kan tegenhouden. Dat gaat een stuk verder dan de huidige ‘adviserende’ volksraadplegingen, die de Tweede Kamer naast zich neer kan leggen. Maar vandaag zal tijdens een Kamerdebat blijken dat alleen SP, PVV en Forum voor Democratie nog hartstochtelijk voorstander zijn van bindende referenda.

Zoals Ronald van Raak, SP'er, terecht stelt:

"Het is stuitend. Zo kun je toch niet met kiezers omgaan? Het enige wat er is veranderd sinds zij het voorstel indienden, is dat er een referendum is geweest over Oekraïne en dat de uitslag ze niet beviel."

Inderdaad, maar dat is dan ook meteen het grote probleem. D66, GroenLinks en PvdA dachten -- hoe ze daarbij kwamen is mij een raadsel -- dat de meerderheid van de kiezers als puntje bij paaltje kwam pro-EU was. Nu weten ze beter. En dus doen ze een draai van 180 graden en zijn ze 'opeens' tegen referenda.
Het bindend referendum was voor die partijen namelijk geen principepunt vanuit de gedachte dat de burger meer inspraak moet hebben, maar een middel om hun eigen eurofiele, linkse doelen te verwezenlijken. Nu ze doorhebben dat de gemiddelde kiezer helemaal niet zo eurofiel en politiekcorrect is als zij zijn ze dus opeens tegen. Laat mensen maar 1 keer in de 4 jaar stemmen, het liefst op een partij die keihard liegt over haar plannen, en daarna bepaalt de elite dan 4 jaar lang zelf wat er gebeurt, zonder dat er rekening wordt gehouden met 'het volk.'
In 2013 en 2014 werd dit plan door de Tweede en Eerste Kamer geloodst. Dat gebeurde door D66, GroenLinks en de PvdA -- de partijen achter de voorgestelde grondwetswijziging. Dat moet nog een keer gebeuren, met twee derde meerderheid. Alleen wordt dit plan nu verdedigd door de al eerder genoemde Van Raak.
Dat is goed van hem, maar het betekent ook dat het vandaag officieel einde oefening is voor het bindend referendum. En dat puur en alleen omdat Nederlanders vorig jaar tégen het associatieverdrag met Oekraïne stemden.
Je zou bijna wensen dat we vorig jaar vóór gestemd hadden. Dat verdrag kwam er immers alsnog, en het bindend referendum behoort door de uitslag definitief tot het verleden. Als we voor hadden gestemd was er niets veranderd aan de relatie tussen de EU en Oekraïne, maar was het bindend referendum er vrijwel zeker wél gekomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten