Afschaffen eigen risico zorgt voor explosieve stijging zorgpremie

Geen categorieokt 04 2016, 9:30
Als het eigen risico wordt afgeschaft nemen de kosten van de zorgpremie razendsnel toe.
Uit berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat de kosten van de zorg fors zullen toenemen als het eigen risico wordt afgeschaft. Op dit moment is er 3,7 miljard euro begroot voor de zorg. Bij het wegvallen van het eigen risico komen de totale kosten uit op 4,5 miljard euro. Dat is nogal een verschil.
Hoewel PVV en SP roepen dat het allemaal best zonder eigen risico kan of dat het eigen risico in ieder geval prima verlaagd kan worden vergeten ze daarbij te vermelden dat zorgverzekeraars de extra kosten zullen verhalen op ons: de verzekerden. De zorgpremie zou bij het wegvallen van eigen risico dan ook fors stijgen: met maar liefst 284 euro per verzekerde per jaar.
Zeg maar dag met je handje tegen die centjes.
Of toch niet? Het eigen risico bedraagt op dit moment namelijk 385 euro. Nou ben ik geen raketgeleerde, maar zelfs ik kan becijferen dat dit nog altijd op een kostenvermindering uitkomt van 101 euro per verzekerde.
Wat? Ja echt.
Als je vaak gebruik maakt van de zorg klinkt dat je natuurlijk als muziek in de oren. Ja, je betaalt dan een hogere premie, maar uiteindelijk levert het je een aardige winst op waar je met je gezin lekker van uit eten kunt gaan. Ik boek alvast een tafeltje bij de Griek.
Maar daar zit hem ook meteen het probleem: het levert namelijk alleen geld op als je gebruik maakt van de zorg. Als je je eigen risico jaarlijks niet helemaal opgebruikt is de winst minder, en als je per jaar minder dan 284 euro eigen risico betaalt ga je er zelfs op achteruit. Met andere woorden, afschaffing van het eigen risico betekent dat gezonde mensen wéér extra diep in de buidel moeten tasten om ongezonde mensen te subsidiëren.
Dan is de vraag natuurlijk: willen we dat? Willen we Nederland nog socialistischer maken dan het al is, of hebben we daar wel genoeg van en vinden we het tijd worden dat mensen hun eigen kosten maar eens dragen, zonder een ander op te zadelen met de rekening? Dat is een afweging die wij als kiezers moeten maken -- en dat moeten we in de komende maanden doen, voor de verkiezingen van 15 maart 2017.
Natuurlijk is er een andere oplossing voor handen, een oplossing waar niemand behalve de LP aan wil: verzekerden de optie geven om het eigen risico af te kopen met een hogere basispremie. Jawel, het systeem kan gewoon opengegooid worden. Wil je af van het eigen risico, dan sluit je een deal met je verzekeraar om dat doel te bereiken. Je premie zal dan stijgen, maar op termijn zal het je meer opleveren. Ben je gezond en maak je eigenlijk nooit gebruik van de zorg, dan kun je het eigen risico gewoon laten staan (en zelfs verhogen!). In ruil betaal je dan een lagere maandelijkse premie. Zo kan iedereen een pakket samenstellen dat bij hem past.
Maar ja, daar wil de politiek natuurlijk niet aan, want stel je voor dat je pakketten daadwerkelijk op maat laat maken en iedereen erop vooruit gaat. Dat moet je natuurlijk niet willen; er moet altijd iemand de pineut zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten