Afzetterij! Pensioenfonds verhoogt premie flink, maar pensioen wordt niet hoger

Geen categorienov 25 2016, 10:00
Er worden vuile spelletjes gespeeld met ons pensioen.
Bij De Dagelijkse Standaard zitten we al lange tijd bovenop het pensioendossier, en dan met name op de Europese pensioenrichtlijn die enorme gevolgen gaat hebben voor ons pensioenstelsel. Zoals wij eerder deze week schreven: we worden gewoon gepiepeld.
Nu blijkt dat niet alleen Brussel en het kabinet spelletjes spelen met ons pensioen, maar pensioenfonds ABP óók:

Pensioenfonds ABP voert de premie in één klap fors op. Volgend jaar betalen de deelnemers aan het fonds 21,1% premie; dit jaar is de premie nog 18,8%. Bovendien worden de pensioenen van het ABP komend jaar niet opgehoogd.

ABP is het grootste pensioenfonds van ons land. 'Klanten' zijn onder meer ambtenaren, onderwijzers en, jawel, militairen. Zoals altijd het geval is in Nederland moeten die laatsten het dus wéér ontgelden.
Oh, en dan zijn we er nog niet eens. Omdat ABP al een tijdlang in de financiële problemen zit (de dekkingsgraad is onder de 100) kunnen we ervan uitgaan dat de aangekondigde maatregelen niet voldoende zullen zijn. De kans is dus groot dat de premies in 2018 verder verhoogd worden.
En nu komt het: dat heeft niet alleen een grote impact op werknemers, maar ook op hun werkgevers. De pensioenpremie wordt immers voor 30% betaald door de werknemer zelf, en voor 70% door zijn werkgever. Raad eens wat dit betekent als de premies omhoog gaan? Juist: minder draagkracht voor de werknemer én hogere loonkosten voor de werkgever. Kijk nu nog eens naar de voornaamste klanten van ABP: ambtenaren, onderwijzers, militair personeel. Waar worden die uit betaald? Juist: uit belastinggeld.
Bij 'gewone' werkgevers geldt natuurlijk dat als de loonkosten stijgen (wat het geval is bij een hogere pensioenpremie) er mogelijk mensen ontslaan moeten worden. De kosten moeten immers in de hand gehouden worden.
Het begint steeds meer te rammelen rond het pensioensysteem. Is er nog iemand in Den Haag die hier iets aan wil doen of zijn de dames en heren boven-ons-gestelden te druk met de voorbereidingen voor het kerstreces?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten