AIVD liet Groningen monitoren uit angst voor milieu-extremisten

AIVD liet Groningen monitoren uit angst voor milieu-extremisten

In 2012 vond er een aardbeving plaats bij Huizinge waardoor het hele gasdebat werd ingeluid. De AIVD dook hier vrijwel direct bovenop uit angst voor extremistische milieuclubs die zouden kunnen aansporen tot geweld. Via Dagblad Van Het Noorden.

Ex-AIVD-analist Berrie Hanselman werkte destijds nog voor de dienst en meende dat er een reële kans zou zijn dat clubs als GroenFront! de arme Groningers zouden ophitsen en aanzetten tot gewelddadigheden. Hanselman heeft naar eigen zeggen veel ervaring met het analyseren van extreme (zowel linkse als rechtse) groeperingen.

Aanleiding voor het in de gaten houden van de Groningers was actievoerder John Lanting. Hij is een van de oprichters van GroenFront! en trainde diverse actievoerders in de kunst van de burgerlijke ongehoorzaamheid. Mocht je je dus afvragen hoe het toch komt dat je vaak van die debielen op televisie ziet die actief de politie provoceren en echt denken iets te bereiken, John Lanting lijkt een van de hoofdverantwoordelijken.

Een van de vragen die zo'n analist bij dergelijke situaties en groepen stelt is 'wat als...'. Hij stelde de vraag wat er zou gebeuren als er nóg een aardbeving zou zijn geweest die dodelijke slachtoffers als gevolg had gehad. Niet geheel onrealistisch en zeker het overpeinzen waard.

Hanselman meende dat in zo'n situatie er diverse eenlingen het heft in eigen handen zouden kunnen nemen en uit woede overgaan tot sabotage van bijvoorbeeld belangrijke infra-structuur. Als zoiets zou zijn gebeurd dan heeft dat natuurlijk ook politieke implicaties maar daar wordt het al snel koffiedik kijken.

Hanselman geeft in het interview ook nog even mee dat hij de actiegroep Code Rood helemaal niet als geweldloos beschouwt (hoewel zij dat zelf wel zeggen) en een brandhaard voor agressieve eenlingen kan worden. Zonde dat hij met pensioen is, lijkt me een intelligente man met een goed oog voor dergelijke kwesties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties