AIVD onderzoek concludeert: Islam en Zwarte Piet wakkeren rechts-extremisme aan

AIVD onderzoek concludeert: Islam en Zwarte Piet wakkeren rechts-extremisme aan

De AIVD doet een gooi naar het kampioenschap open deuren in trappen. Islam en Zwarte Piet doen rechts-extremisme sinds 2014 opleven. Ook 'studiegenootschap' Erkenbrand zou met hun rassenleer een bedreiging voor de Nederlandse democratie kunnen worden. Dat meldt het AD.

Het frappante is dat in het onderzoek gewoon duidelijk de conclusie staat dat extreem-rechts geweld weliswaar verheerlijkt, maar zelden daadwerkelijk tot geweld overgaat. De AIVD maakt zich dan ook meer zorgen om 'het klimaat dat in Nederland ontstaat'.

De laatste publicatie van de AIVD over extreem-rechts was uit 2010, vanaf 2014 deden zij opnieuw onderzoek en weten slechts één geval van geweld te noemen, waarbij een moskee met molotov-cocktails werd bestookt door vijf mannen. Er is dus niet zozeer sprake van ondergrondse groeperingen die langzaam kritische massa bereiken, maar een verandering in algeheel politiek klimaat. Dit politieke klimaat zou volgens de AIVD een potentiële bedreiging voor de Nederlandse democratie kunnen vormen.

Dit klinkt dus een beetje als van een mug een olifant maken. Er gebeurt bijna niks, er is niet echt wat op komst op een paar gemarginaliseerde groepjes die lezingen houden en meme's delen na. De AIVD probeert nog een bruggetje te slaan naar de vermeende dreiging door te beweren dat wanneer het extremistische gedachtegoed doorsijpelt naar het openbaar bestuur, de democratie gevaar loopt. Maar hier falen zij behoorlijk want hoe zouden gemarginaliseerde groepjes met duidelijk weinig aanhang, dermate veel invloed kunnen krijgen dat hun denkbeelden beleid worden via openbaar bestuur?

Voor zover we tot nu toe hebben kunnen lezen is van geweld praktisch geen sprake en nemen groeperingen niet in significante aantallen toe. In hoeverre is, op sommige denkbeelden na, deze groep dan nog extreem te noemen? Pleiten voor een blanke etnostaat en tegen rassenmenging valt bijvoorbeeld prima onder die noemer, maar anti-islam, anti-migratie en ideeën over nationale identiteit niet perse, tenzij er geweld aan gekoppeld wordt natuurlijk.

De AIVD lijkt dan ook de term rechts-extremistisch enigszins uit te hollen door allerlei standpunten die niet onder deugend links vallen maar op één hoop te gooien en extreem te noemen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties