ALLES is van Brussel nu: Polen mogen zieke bomen niet kappen van bemoeizuchtige Commissie

Geen categoriejul 13 2017, 15:00
Ja, ook bomen in eigen land behoren nu toe aan de machtige heren in Brussel.
Samen doen wat moet, individueel doen wat kan. Dat is in theorie het idee achter de Europese Unie: we werken samen op gebieden waar je als blok sterker staat dan in je eentje en wat landen prima zelf afkunnen.. nouja, dat kunnen ze dus prima zelf doen. Helaas komt er tegenwoordig steeds minder terecht van dat ideale beeld, met dank aan de hebberige heren in Brussel. Ik heb het dan natuurlijk over types als Juncker, en onze eigen 'nationale trots' Timmermans. Onder hun leiding is die mooie spreuk inmiddels verworden tot "Brussel doet wat moet, wat het kan en vooral wat het wil". En dat hebben we met zijn allen maar laten gebeuren!
Natuurlijk kon dat niet zonder gevolgen blijven, en dat begint men op steeds meer plekken te voelen. Zo ook in Polen: dit land was traditioneel hartstikke pro-Europees, maar zelfs daar worden ze tegenwoordig horendol van de Brusselse bemoeizucht. Die bemoeienis gaat inmiddels zover dat de Polen zelf niet eens meer mogen kiezen wat ze met hun bomen doen. Polen wil namelijk meer bomen gaan kappen in een bos dat de EU als 'onmisbare natuur' ziet. Klein probleempje alleen: de bomen daar worden al tijden belaagd door schorskevers, die er binnen no-time voor zorgen dat een boom ziek wordt en sterft. Een andere remedie dan het kappen van zulke zieke bomen is er niet: op die manier wordt tenminste voorkomen dat de vernietigende beestjes vrolijk doorvliegen naar een volgende boom. Oftewel: als je niets doet, verlies je uiteindelijk meer bomen dan wanneer je uit voorzorg de getroffen bomen kapt. En zelfs als ze niet ziek waren, dan moeten de Polen nog steeds lekker zelf weten welke bomen ze wel of niet kappen: soevereiniteit noemen we dat.
Maar dat soort dingen snappen de heren van de Europese Commissie dus absoluut niet: zij zeggen dat de bomen beschermd zijn, en zitten dan ook luidkeels te protesteren bij de Poolse regering. Ja, de Commissie heeft haar prioriteiten weer lekker op orde: onze normen, waarden en cultuur beschermen ho maar, maar een stel planten wordt wel voor onschendbaar verklaard. Te bizar voor woorden.
Gelukkig hebben de Polen kortgezegd maling aan het gemiep vanuit Brussel: vooralsnog gaan ze gewoon verder met het omhakken van hun bomen. Take that, Timmermans! En ga je nou maar weer richten op zaken waar Europeanen wél behoefte aan hebben: je ontslagbrief ofzo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten