Waarom het goed is dat Almere experimenteert met nieuwe wijk

Geen categoriejul 05 2014, 12:45
Almere geeft een stukje vrijheid terug aan haar (toekomstige) inwoners.
Almere is altijd een uniek project geweest. De stad, die dit jaar 30 jaar bestaat, is ontstaan na de inpoldering van de Zuiderzee in de vorige eeuw. Aan alles zie je dat Almere een nieuwe stad is. De wijken zijn ingedeeld in kaarsrechte wegen, er is een aparte busbaan voor het openbaar vervoer en hulpverleners, en fietsers kunnen overal op een eigen fietspad terecht. Heel efficiënt allemaal.
Almere wordt door sommigen als een slaapstad gezien, maar dat is het allang niet meer. Het centrum van Almere is inmiddels bruisender dan menig ander stadscentrum - ik kan het weten, want ik heb vijf jaar in die stad gewoon en ja, toen was het inderdaad nog wat saai. De stad ontwikkelt zich razendsnel.
De stad is ambitieus en wil tegen 2030 350.000 inwoners hebben. Misschien dat dat een reden is waarom de stad is begonnen met een experiment. Maar misschien zit er ook wel meer achter, een ware gedachte, een idee, een visie. Almere wil toekomstige inwoners hun eigen wijk laten bouwen in het Oosterwold-gebied. Bijna alles mogen ze zelf (laten) doen: een kavel uitzoeken, er een huis opzetten, wegen aanleggen, de riolering regelen etc.
Volgens Trouw moeten de nieuwe inwoners alles zelf betalen. Er zijn geen subsidies beschikbaar. Kijk, nu begint het interessant te worden. Dit is wat de verantwoordelijke wethouder, nota bene een PvdA'er, erover zegt:

"In Almere zijn we gewend letterlijk elke boompje in een wijk van tevoren in te tekenen," zegt wethouder wonen Henk Mulder (PvdA). "Dit is het andere uiterste. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit gebied zich gaat ontwikkelen."

Het experiment lijkt een beetje op het SBS-project Utopia, maar dan veel en veel beter. De nieuwe inwoners van Almere krijgen een stukje vrijheid terug, wat een stap in de goede richting is in een tijd waarin de overheid alsmaar groter en steeds bepalender wordt. Wedden dat deze mensen er een mooiere en betere wijk van maken dan de (lokale) overheid ooit zou kunnen doen, hoeveel geld de overheid er ook tegenaan zou smijten?
Belastingkorting zullen de nieuwe inwoners wel niet krijgen, maar dat zou natuurlijk wel moeten. Als zij vanalles zelf gaan regelen - zoals de aanleg van wegen en de aanleg van riolering - dan hoeven ze wat mij betreft niet zoveel belasting te betalen. Dat zou alleen maar fatsoenlijk zijn. Maar zover zijn de dames en heren politici vast nog niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten