Alweer aanslagen in Israël: Twee soldaten zwaargewond

Geen categorieokt 21 2015, 15:24
Één dader is neergeschoten, de ander gearresteerd.
Het geweld in Israël duurt nog steeds voort. Sinds begin deze maand gaat Israël gebukt onder een golf van aanslagen op Israëlische burgers en soldaten door Palestijnse terroristische groeperingen. Het begon met een aanslag op 1 oktober waarbij twee ouders werden doodgeschoten door Hamasterroristen, hun kinderen overleefden de aanval. Sindsdien vinden er dagelijks aanslagen plaats, met name steekpartijen. Deze worden niet alleen gepleegd in de Westelijke Jordaanoever, maar ook in steden als Jeruzalem en Tel Aviv. De afgelopen weken zijn er al 10 Israëli's omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt.
Vanochtend was het weer zover. Bij de plaats Silwad werd een Israëlische politieagent aangereden door een auto, en raakte daarbij lichtgewond. In de middag vond er weer een aanslag plaats: In de plaats Geva Binyamin, vlakbij Jeruzalem, werden twee Israëlische soldaten neergestoken door twee Palestijnse terroristen. Één van de terroristen werd doodgeschoten door de soldaten, de ander is gearresteerd. De twee Israëlische soldaten zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
[caption id="attachment_122221" align="aligncenter" width="756"]Het steekwapen. Foto: Binyamin Sadeh Group Het steekwapen. Foto: Binyamin Sadeh Group[/caption]
Afgelopen nacht heeft het Israëlische leger een grootschalige actie uitgevoerd tegen terrorismeverdachten. Hierbij werden 47 Palestijnse verdachten opgepakt in de Westelijke Jordaanoever, waaronder 16 leden van Hamas. Meer dan 20 van de 47 worden ervan verdacht dat ze zelf hebben deelgenomen aan terreuraanslagen en gewelddadige rellen.
Ondanks de veiligheidsmaatregelen van Israël, die onder meer extra verkeerscontroles behelzen en dus deze arrestaties, lijkt er geen einde te komen aan de aanslagen. De reden daarvoor is dat steekpartijen zeer makkelijk zijn voor te bereiden en uit te voeren – het enige wat een terrorist nodig heeft, is een mes of een ander scherp voorwerp. Ook gaat er weinig planning aan de aanslagen vooraf, het zijn met name individuen die zelf besluiten om een aanslag te plegen, daarbij geïnspireerd door propaganda van de Palestijnse televisie en van terreurbewegingen als Hamas.
Daarbij komt dat de aanslagen niet alleen worden gepleegd door Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. Ook Arabische Israëli's die een Israëlisch paspoort hebben en in Israëlische steden wonen, plegen aanslagen. Het is dus zeer moeilijk om de terreurgolf een halt toe te roepen. Premier Netanyahu heeft president Abbas van de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om te stoppen met het ophitsen van geweld tegen Israëli's in de hoop het geweld in te dammen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten