Amsterdam: ondanks advies van experts, toch weer folders in het Arabisch en Turks

Geen categoriedec 08 2017, 16:00
In het progressieve linkse Amsterdam (dit begin wordt wel een herhaling op deze manier als ik het over Amsterdam heb) is er weer een politiek relletje ontstaan. Er zijn namelijk toch folders in het Arabisch en Turks gemaakt om de minima te kunnen bereiken.

Tien jaar nadat de gemeente de meertalige communicatie had afgeschaft, liggen er vanaf januari bij de Amsterdamse sociale dienst weer brochures over de armoederegeling 'Pak Je Kans' in verschillende vreemde talen, zoals Frans, Turks en Arabisch. Het doel is om meer arme Amsterdammers in contact te brengen met de inkomensondersteuning van de gemeente.

Hoe de sociale dienst van Amsterdam denkt op deze manier de integratie te bevorderen weet niemand, maar misschien ligt het antwoord ergens in Narnia, gewoon weer de kast in en blijven zoeken (zo slecht grapje, ik weet het). Enfin, even serieus: wie bedenkt dit in vredesnaam. Ondanks het advies van experts, wordt dit toch gedaan:

Ook Wessel Visser van BureauTaal, die veel overheden adviseert op het gebied van communicatie met de inwoners, begrijpt weinig van de beslissing. "Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen, maar dit is echt het paard achter de wagen spannen. Met het vertalen van de communicatie zegt de overheid eigenlijk dat ze de inburgering van de groepen mensen die het betreft heeft opgegeven."

Een landelijke politiek om integratie strenger te maken en de beheersing van de Nederlandse taal als kernpunt te nemen, maar Amsterdam gaat er, als de progressieve republiek in Nederland die ze is, er lekker tegen in om meertalige folders te maken. Ironisch ook nog eens 'Pak Je Kans' genoemd. Pak je kans? Leer de Nederlandse taal, dan zijn er kansen genoeg.
Je vraagt je soms toch af of de meeste politici of dom, of incompetent, of wereldvreemd zijn als je dit soort dingen leest. Ik vind alle drie de opties niet echt bevredigend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten