Amsterdam wil weer rolmodel zijn: transgender ambtenaren krijgen transitieverlof

Geen categoriedec 01 2018, 10:00
Hartstikke belangrijk natuurlijk, transitieverlof voor transgender ambtenaren. Gemeente Amsterdam loopt met deze maatregel voorop en kan daarmee snel anderen de maat nemen. "Dit verlof is geen gunst, maar een recht," zegt Jan-Bert Vroege (D66) via het Parool.
Nu lijkt het natuurlijk alsof een aanzienlijk percentage ambtenaren transgender is, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is goedkoop scoren bij een achterban die voornamelijk bezig is met aan anderen laten zien hoe tolerant zij wel niet zijn. Het kost de gemeente waarschijnlijk één keer in de zoveel jaar een paar duizend euro aan verzuimkosten, maar daar krijg je natuurlijk wel voor terug dat je jarenlang kunt lopen pronken met 'wij waren de eerste gemeente die...', om vervolgens de rest van Nederland als minder progressief te kunnen duiden.
Wethouder Touria Meliani spreekt namelijk van het willen zijn van 'een rolmodel voor andere organisaties', waar ze waarschijnlijk vooral andere gemeentes mee bedoelt die net als met het Gaybra-pad een onderlinge deug-race aan het houden zijn. Ik kan met niet voorstellen dat het MKB geld over de balk wil smijten voor transitieverlof, helemaal niet als de periode na het verlof een verhoogd risico op verzuim met zich meebrengt door complicaties, mogelijke nazorg, veranderende emotionele gesteldheid, gevolgen voor de productiviteit, gebrek aan acceptatie op de werkvloer en ga zo maar door.
Als bedrijven nu al massaal aan de flex-contracten zitten vanwege het risico op langdurige ziektekosten bij een vast contract, dan kun je er toch donder op zeggen dat ze dergelijke ideeën als een transitieverlof direct uit het raam kiepen? Dan maar wat minder deugen, of net als Shell gewoon een onderdeel van je bedrijf extra regenboog-achtig schilderen, ben je daar ook weer van af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten