Ancilla van de Leest in hemd gezet door Thierry Baudet: voltallig bestuur PiratenPartij stapt over naar Forum voor Democratie

Ancilla van de Leest in hemd gezet door Thierry Baudet: voltallig bestuur PiratenPartij stapt over naar Forum voor Democratie

De PiratenPartij leek op koers te liggen om bij de verkiezingen van volgend jaar (eindelijk) een zetel binnen te slepen. Na vandaag kon dat weleens buitengewoon lastig worden.

De beoogde lijsttrekker van de partij, Ancilla van de Leest, heeft vannacht namelijk te horen gekregen dat het voltallige bestuur van de Piraten per direct overstapt naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. En dat is natuurlijk een enorme klap in het gezicht van de politieke activiste die er juist zo hard aan gewerkt heeft om haar partij landelijk op de agenda te zetten.

Het bestuur van Piratenpartij Nederland laat weten dat de actie het resultaat is van grote onvrede met het beleid van Van der Leest, die volgens hen eerst en vooral bezig is met het selecteren van kandidaten die loyaal aan háár zijn, niet aan de partij. Voorzitter Floor Drost (je weet wel, de klokkenluider van de Bouwfraude) legt uit:

Het opgestapte bestuur verwijt Van de Leest dat zij zich buiten het bestuur om vertrouwelingen om zich heen heeft verzameld dat als een soort ‘schaduwbestuur’ opereert. Een aantal van die vertrouwelingen staat op de conceptkieslijst, terwijl ze geen lid van de partij zijn. „Alles moet in besloten clubjes, met als enige doel: geen reputatieschade voor de lijsttrekker”, aldus de opgestapte voorzitter van de partij in een vanochtend verstuurde interne mail. „De manier waarop de partij nu wordt gegijzeld, is niet de situatie waarvoor ik verantwoordelijk wil zijn.”

In zijn afscheidsmail schrijft secretaris Roland Louter:

“Ik had mij verheugd op een fantastische campagne die ons eindelijk de felbegeerde Kamerzetels zou brengen. Dat enthousiasme verging me nadat ik er achter kwam, op welke achterbakse manier er een campagneteam werd opgezet. Van meet af aan was het bestuur daar niet welkom.”

Een behoorlijke coup voor Baudet, natuurlijk, maar voor Van de Leest is dit toch redelijk desastreus, niet in de laatste plaats omdat het ontzettend veel negatieve aandacht oplevert, zo tijdens de campagne. Als kleine partij wil je zo professioneel en eensgezind mogelijk overkomen. Dat kan ze voorlopig op haar buik schrijven.

Natuurlijk betekent dit niet dat ze zich niet kan herstellen. Oud-lijsttreker Dirk Poot staat in ieder geval nog achter haar. Hij laat weten dat de partij onder haar leiding van 400 leden naar meer dan 1.000 leden gegaan is en dat ze nog altijd uitzicht hebben op een zetel bij de verkiezingen. Wat hem betreft gaat de partij dus gewoon door met Van de Leest. En gelijk heeft hij. Van de Leest was blijkbaar niet populair bij het bestuur, maar de gewone kiezer ziet haar wel degelijk zitten: iedereen die het lidmaatschap van een kleine partij bijna verdrievoudigt is buitengewoon belangrijk.

Het blijft opmerkelijk om te zien hoe kleine, jonge partijen zichzelf iedere keer weer in de voet schieten. Iedereen strijdt voor dezelfde drie, vier of vijf zetels, maar door interne onrust en andersoortige fouten grijpen ze uiteindelijk maar al te vaak mis.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties