shutterstock 1405754561

Approval rating van Kabinet Rutte 3 schiet omhoog, politieke flirt met groen betaalt uit

Geen categoriesep 08 2019, 12:00
De woorden van Rob Jetten (D66) over de ambitie van de Nederlandse regering om klimaatkoploper van Europa te worden galmt nog na en de flirt van Mark Rutte (VVD) met de groene politiek lijkt zich daadwerkelijk uit te betalen. Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat GroenLinks- en PvdA-kiezers positiever denken over het kabinet. Voor het eerst in tijden wenst een meerderheid van de Nederlanders dat Rutte de rit uitzit (54%).

Approval rating Kabinet Rutte 3

[caption id="attachment_234462" align="aligncenter" width="800"]De steun voor het Kabinet Rutte 3 stijgt onder kiezers, aldus de meest recente peiling van <a href=Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl" width="800" height="173" /> De steun voor het Kabinet Rutte 3 stijgt onder kiezers, aldus de meest recente peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Toen Mark Rutte in 2017 zijn kabinet formeerde waren de verkiezingen net achter de rug en met een nipte voorsprong van 1 zetel in de Tweede Kamer vormde hij samen met D66, CDA en de ChristenUnie van Gert-Jan Segers het nieuwe kabinet. Zijn derde. Doordat de coalitie zo'n kleine meerderheid had in de Kamer zie je in de bovenstaande tabel dat de steun voor het kabinet vrij laag was: zo'n 50%.
Vervolgens daalde het vertrouwen in het kabinet hard door impopulaire maatregelen en missers, denk bijvoorbeeld aan het dividenddebacle en de aanhoudende migratieproblematiek,. Het jaar 2018 leek het rampenjaar van Mark Rutte. Uiteindelijk trad staatssecretaris Mark Harbers af in het voorjaar. Het absolute dieptepunt.
Maar aan die negatieve trend is overduidelijk een einde gekomen. Sinds de zomer zit het kabinet weer in de lift en deze maand geniet de regering zelfs 54% steun onder de bevolking. Met name GroenLinks-kiezers lijken gecharmeerd door Rutte's ambities om klimaatkoploper van Europa te worden. Maar wellicht is het ook de teloorgang van prestige van Forum voor Democratie waardoor de framing van die partij niet langer effectief is. Kiezers denken: eigenlijk doet Rutte het niet zo slecht.
Ook bij de diehard oppositiepartijen zien we meer steun voor Rutte. Zo hopen SP-, FVD-, en PVV-kiezers steeds meer dat Rutte het klusje gaat klaren, maar onder kiezers van 50Plus zien we een wisselend beeld. Zo was de steun voor het Kabinet Rutte 3 bij aanvang slechts 24%, maar zien we na veel ups en downs dat Rutte slechts 10% steun geniet bij de achterban van Henk Krol op het moment van schrijven. Wellicht dat de problematiek rondom mogelijke pensioenkortingen de populariteit van Rutte parten blijft spelen.

Zit Rutte de rit uit?

[caption id="attachment_234464" align="aligncenter" width="800"]Of premier Mark Rutte het karwei gaat afmaken in Den Haag? Een meerderheid van de kiezers denkt van wel. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Of premier Mark Rutte het karwei gaat afmaken in Den Haag? Een meerderheid van de kiezers denkt van wel. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Op de vraag of kiezers verwachten dat het Kabinet Rutte 3 de rit uitzit antwoordden de meeste respondenten instemmend. Dat was bij aanvang van het kabinet ook wel anders, toen verwachtten kiezers nog dat het kabinet snel zou vallen. Maar momenteel denkt een meerderheid van 61% dat Mark Rutte de rit zal uitzitten. Met name onder PVV-kiezers is het nu duidelijk dat Rutte 'back' is en zij scoorden 42% instemmend op de stelling.
Met Prinsjesdag en de verkiezingen in aantocht en de geruchten over 'investeringen' zal de jubelstemming voorlopig aanhouden. Maar of Rutte daadwerkelijk gaat leveren wat iedereen stiekem hoopt is afwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten