Arme landen protesteren tegen drammerige EU-lidstaten tijdens mondiale Klimaattop in Madrid

Geen categoriedec 15 2019, 9:05
De Klimaattop in Madrid lijkt op niets uit te lopen. Officieel zou de sessie tot vrijdagavond duren, maar omdat er geen concrete resultaten werden geboekt is de sessie tot vandaag verlengd. Tijdens de top is geprobeerd om de doelstellingen van het Klimaatverdrag van Parijs (2015) te concretiseren. Met name de minder welvarende landen protesteren tegen de plannen van onder meer de Europese Unie, via NOS.
De COP25 te Madrid lijkt op een drama uit te lopen voor de mondiale klimaatdrammers. Verwijten vallen over en weer en de minder welvarende landen betichten de EU ervan dat zij geen rekening houden met de nog 'onderontwikkelde economie' van hun land als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. Die landen kunnen niet anders dan éérst het proces van industrialisering doorlopen alvorens ze zich kunnen richten op verduurzamen. Sommige EU-lidstaten lijken daarvoor weinig begrip te hebben.
Nieuwsuur-journalist Bas Eickhout liet weten dat de kans reëel is dat de top 'op niets uitloopt'. Met name de Europese Unie wil meer harde toezeggingen van diverse landen, waaronder ook de allerarmste economieën. Tot zover reikt de "internationale solidariteit" van de EU blijkbaar.
Behalve de minder welvarende landen kreeg de EU ook tegenstand van India en Brazilië. Deze landen groeien juist als kool en willen dat blijven doen, maar als het aan EU-lidstaten ligt wordt hun groei in de kiem gesmoord. Deelnemende landen klagen verder dat zo'n 90% van de landen 'niet is gehoord' tijdens de top en dat het vooral een feestje is voor de klimaatdrammers.
Kortom: de klimaattop in Madrid lijkt op niets uit te lopen. Enkele landen zijn ondertussen overgegaan op bilaterale onderhandelingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten