FVD eist antwoord van Zijlstra: "Was de minister echt aanwezig bij de bomaanslag in Bogota? Kan hij dit bewijzen?"

FVD eist antwoord van Zijlstra: "Was de minister echt aanwezig bij de bomaanslag in Bogota? Kan hij dit bewijzen?"

Zo niet, misschien dat hij dan even kan vertellen van wie hij dit verhaal "geleend" heeft?

Forum voor Democratie had gistermiddag al een paar mooie Kamervragen ingediend aan het adres van nepnieuwsverspreider Halbe Zijlstra, maar 's avonds laat voegde de partij daar nog een hele reeks belangrijke vragen aan toe. Die vragen staan natuurlijk op de lijst met 109 Kamervragen waar ik eerder al over schreef, maar ik wil er één specifieke vraag even uithalen. Die vraagt zegt namelijk alles over de geloofwaardigheid van de minister... en ik ben dan ook buitengewoon benieuwd naar het antwoord.

"Vraag 19: Was de Minister echt aanwezig bij de bomaanslag in Bogota zoals hij in 2015 bij Pauw beweerde? Zo ja, kan de Minister dit bewijzen? Zo nee, kan hij aangeven van wie hij dit verhaal heeft ‘geleend’?"

In 2015 vertelde Zijlstra in het tv-programma Pauw dat hij getuige was geweest van een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. "Ik was aan de overkant van de straat toen het gebeurde," zei hij toen. "Ik had het glas in mijn hoofd." De bomaanslag werd, aldus de NOS, vermoedelijk gepleegd door de FARC of een drugsbaron. Zijlstra zei bij Pauw buitengewoon geëmotioneerd te zijn. Het was een écht trauma:

"Als je op straat het lijk van een kind ziet liggen zonder hoofd, armen en benen, dan blijft je dat wel bij."

Huhu, ja. Jammer genoeg voor meneer de minister heeft hij zich zo ongeloofwaardig gemaakt dat geen zinnig mens hier ook maar iets van gelooft. Niet zonder bewijs gezien te hebben, tenminste.

Dat bewijs zou ik heel graag even willen zien. En als hij dat bewijs niet kan leveren ga ik er maar vanuit dat hij dit verhaal óók "geleend" heeft van een ander. De enige vraag is dan: van wie?

Ik kijk uit naar het antwoord van meneer de minister op deze prangende vraag.

Hier zijn alle 27 Kamervragen ingediend door Thierry Baudet en Theo Hiddema. Complimenten aan de heren die hier duidelijk bovenop zitten.

Vraag 1:
Wanneer werd de Minister zich er bewust van dat zijn verhaal over zijn aanwezigheid bij de bijeenkomst met Vladimir Poetin in 2006, een leugen was?

Vraag 2:
Gezien het feit dat de Minister heeft aangegeven dat het niet zijn eigen ervaring betreft, maar die van een beschermde bron: van wie heeft de Minister het verhaal gehoord?

Vraag 3:
Indien de Minister niet kan aangeven van wie hij het verhaal heeft ‘geleend’, hoe kunnen we zijn verhaal van een fabricatie onderscheiden?

Vraag 4:
Inderdaad, hoe is het verhaal van de Minister te verifiëren?

Vraag 5:
En indien dat niet kan, hoe kan de Minister dan verwachten dat we hem geloven?

Vraag 6:
Wanneer heeft de Volkskrant de Minister benaderd met het verhaal over zijn gefabriceerde ontmoeting met Poetin?

Vraag 7:
Kan de Minister een overzicht geven van wie, naast de Volkskrant, de afgelopen jaren nog meer hebben gevraagd naar de feitelijke juistheid van het verhaal van de Minister over zijn ontmoeting met Poetin in 2006? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8:
Klopt het dat de Minister zijn bron in contact heeft gebracht met de Volkskrant, zoals de Minister aangaf in zijn interview met Nu.nl? Zo nee, is hier tevens sprake van een ‘geleend’ verhaal?

Vraag 9:
Indien de bron van het ‘geleende’ verhaal daadwerkelijk bestaat, zou de Minister zijn bron dan kunnen aansporen om naar een besloten hoorzitting te komen om ten overstaan van de Commissie van Buitenlandse Zaken het verhaal nogmaals te vertellen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 10:
Wanneer heeft de Minister het verhaal gehoord over de ontmoeting met Poetin en diens uitspraken bij de betreffende bijeenkomst in 2006?

Vraag 11:
Wanneer besloot de Minister dit verhaal te ‘lenen’ en te presenteren als eigen ervaring?

Vraag 12:
Hoe heeft Minister gepoogd het verhaal van zijn bron te verifiëren?

Vraag 13:
Wanneer heeft de Minister de Minister-President op de hoogte gesteld van zijn gefabriceerde verhaal?

Vraag 14:
Is het ‘geleende’ verhaal van de Minister aan de orde gekomen in zijn gesprek met de formateur? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat heeft de Minister de formateur hierover medegedeeld?

Vraag 15:
Wanneer vond de bijeenkomst in het buitenhuis van de Russische President plaats?

Vraag 16:
Kan de Minister aangeven in welk buitenhuis van Poetin de bijeenkomst precies plaatsvond?

Vraag 17:
Wie waren er wél aanwezig bij de bijeenkomst?

Vraag 18:
Hoeveel andere verhalen heeft de Minister ‘geleend’ en van wie? Graag toelichten met voorbeelden.

Vraag 19:
Was de Minister echt aanwezig bij de bomaanslag in Bogota zoals hij in 2015 bij Pauw beweerde? Zo ja, kan de Minister dit bewijzen? Zo nee, kan hij aangeven van wie hij dit verhaal heeft ‘geleend’? (https://nos.nl/artikel/2070202-zijlstra-getuige-van-bomaanslag-in-2003.html)

Vraag 20:
In hoeverre is het buitenlands beleid van de Minister gebaseerd op ‘geleende’ verhalen?

Vraag 21:
Heeft de Minister kennis genomen van de grote verontwaardiging die vandaag in de internationale pers ontstond over zijn leugens? Zo nee, hoe blijft de Minister op de hoogte van het internationale nieuws?

Vraag 22:
Wat denkt de Minister dat de impact is van deze nieuwsberichten op het imago van Nederland in het buitenland?

Vraag 23:
Deelt de Minister de opvatting dat hij hiermee het internationale imago van Nederland schaadt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 24:
Wat denkt de Minister dat de impact is van deze nieuwsberichten op de onderhandelingspositie van de Minister, in het vertegenwoordigen van de Nederlandse belangen, ten opzichte van het buitenland?

Vraag 25:
Gezien de gespannen diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Rusland, in hoeverre denkt de Minister deze verhoudingen te verbeteren met het fabriceren van verhalen over een ontmoeting met de Russische President?

Vraag 26:
Gezien de ambities van de Minister om voorzitter te worden van de VN Veiligheidsraad, hoe denkt de Minister dit nog geloofwaardig te kunnen doen?

Vraag 27:
Hoe denkt de Minister nu nog op een geloofwaardige wijze Nederland te kunnen vertegenwoordigen in het buitenland en in internationale organisaties?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel, Rutte moet weer naar de Kamer komen voor sms'jesgate

De oppositie is woest nu Rutte weer de Kamer heeft voorgelogen. In een goed functionerende democratie kost het fout informere...

Geert Wilders heeft gelijk Nederland transformeert naar immigratieland

De Nederlandse bevolking is sinds 2017 gegroeid. Als je de cijfers van het CBS bekijkt zie je dat het aantal mensen met Neder...

President Joe Biden: ''VS bereid om met geweld Taiwan te verdedigen tegen Chinese invasie''

Als China het in haar hoofd haalt om Taiwan te veroveren dan zal de Verenigde Staten Taiwan verdedigen tegen deze Chinese agr...

Premier Rutte schoffeert veteranen Indië-oorlog nóg een keer: 'De term Bersiap zet ik tussen aanhalingstekens'

De Tweede Kamer spreekt vandaag met veteranenplatforms, herdenkingscomités, andere experts en Bersiap-ontkenners over de meer...

Liquidatie Rotterdam-Feijenoord in de straat van DDS reporter Kenneth Steffers

In de straat van onze reporter Kenneth Steffers heeft vannacht een liquidatie plaatsgevonden. Steffers was erbij. ''Ik dacht...

Vitens weigert drinkwateraanvragen: 'vraag neemt komende jaren te snel toe'

Waterbedrijf Vitens heeft voor het eerst drinkwateraanvragen van bedrijven moeten weigeren. Vitens-directeur Jelle Hannema ze...

Geen krapte op arbeidsmarkt voor 55-plussers: 'Wij komen nog steeds niet aan de bak'

Momenteel staan er 133 vacatures open per 100 werklozen. Overal hoor je dat er een gigantische krapte op de arbeidsmarkt is,...

Rechtszaak over blokkade Russia Today: 'We zijn geen fans, maar dit raakt de democratische rechtsstaat'

Internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits...

De Tweede Kamer spuugt op de Indische gemeenschap door Bersiap-ontkenners uit te nodigen

Oikofobie is diep geworteld in de Tweede Kamer. Anders nodig je niet twee notoire Bersiap-ontkenners uit voor een hoorzitting...

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) schoffeert Groningse aardbevingsslachtoffers en Tweede Kamer

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) heeft de Tweede Kamer niet ingelicht over de problemen met de subsidie voor Groningse a...

Lees meer

Net binnen

Ministerie van Volksgezondheid neemt lekker de tijd: twee jaar na eerste coronagolf nog steeds geen openheid

Iedereen wilde natuurlijk weten hoe er binnen de overheid is gecommuniceerd over de coronacrisis en de aanpak ervan. Maar twe...

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) schoffeert Groningse aardbevingsslachtoffers en Tweede Kamer

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) heeft de Tweede Kamer niet ingelicht over de problemen met de subsidie voor Groningse a...

Rechtszaak over blokkade Russia Today: 'We zijn geen fans, maar dit raakt de democratische rechtsstaat'

Internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits...

Geen krapte op arbeidsmarkt voor 55-plussers: 'Wij komen nog steeds niet aan de bak'

Momenteel staan er 133 vacatures open per 100 werklozen. Overal hoor je dat er een gigantische krapte op de arbeidsmarkt is,...

Liquidatie Rotterdam-Feijenoord in de straat van DDS reporter Kenneth Steffers

In de straat van onze reporter Kenneth Steffers heeft vannacht een liquidatie plaatsgevonden. Steffers was erbij. ''Ik dacht...

Lees meer