Bang voor aanslagen - Moskeeën nemen veiligheidsmaatregelen voor ramadan

Geen categoriemei 05 2019, 16:00
Diverse moskeeën in Nederland nemen veiligheidsmaatregelen vanwege de ramadan, die morgen begint. Aanleiding is de aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Ook geven zij allemaal aan dat er geen concrete aanwijzingen zijn maar toch het zekere voor het onzekere nemen. Dat meldt de NOS.
Er zijn burgerwachten op touw gezet en 'andere maatregelen' waar ze niets over kwijt willen. Beveiligingscamera's en extra trainingen zijn eveneens ingezet, aldus de directeur van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).
Naast de aanslagen in Christchurch noemen ze ook het voorval in Waddinxveen waar twee mannen de voorzitter van de lokale moskee in elkaar sloegen. Drachten en Enschede, waar brandstichtingen bij moskeeën plaatsvonden, worden ook als aanleiding genoemd.
Naast deze gewelddadigheid 'uit extreemrechtse hoek' is ook de sympathie voor dit soort acties reden voor de moskeeën om dergelijke maatregelen te nemen. Ook maken zij zich zorgen over moskeeën in buitenwijken en dorpen, die niet de middelen hebben om zulke maatregelen te nemen.
Al met al zit de angst er dus goed in. Of dit terecht is, valt wat mij betreft nog te bezien. Christchurch was wel een echte uitzondering en steekt met kop en schouders uit boven de andere incidenten die zij hebben aangehaald. Als dit nieuws over kerken was gegaan leek mij dat logischer, gezien de aanslagen in Sri Lanka en de nieuwe Franse traditie van het afbranden van kerken.
Toch neem ik het ze niet kwalijk en zou ik er zelf ook alles aan doen om te zorgen voor veiligheid, zeker als het idee heerst dat deze door de autoriteiten niet gegarandeerd kan worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten