maxresdefault

Oproep tot open en eerlijke discussie - Hoogleraarschap aanstaand FVD-senator Paul Cliteur niet in gevaar

Geen categoriemei 05 2019, 17:00
Rector magnificus Carel Stolker deed even wat stof opwaaien toen hij zich openlijk afvroeg of hoogleraar en aanstaand FVD-senator Paul Cliteur wel aan zou kunnen blijven, in verband met het standpunt over linkse indoctrinatie in het onderwijs. Daar geeft Stolker nu opheldering over en nuanceert hij zijn uitspraak. Tevens nodigt hij Baudet en Cliteur uit voor een goed gesprek.
Zoals Cliteur ook al aangaf in zijn reactie op Stolkers' uitspraken, lijkt het er meer op dat Stolker en Baudet eigenlijk hetzelfde nastreven, namelijk: open en eerlijke discussie over wetenschappelijke thema's, onderwijs en de bevordering daarvan. Stolker vindt het linkse indoctrinatie-standpunt 'wonderlijk' en zei destijds:

‘Als je zo weinig vertrouwen hebt in het zelfreinigend vermogen van de wetenschap…als je daar zo radicaal afstand van zou nemen dan vraag je je natuurlijk af, ja wat doe je daar dan nog?’

Kennelijk werd dit verkeerd geïnterpreteerd en vatte men dit op als het weg willen werken van Cliteur als hoogleraar. Wat hier echter aan de hand is, is dat Stolker simpelweg een stuk meer vertrouwen heeft in de academische instituties dan dat Baudet dat heeft. Stolker schreef vorig jaar al het volgende:

‘Een gemeenschap loopt altijd het gevaar van mainstream-denken. Alleen het open debat met studenten, collega’s en de samenleving maakt de universiteit tot meer dan een speaker’s corner. Hetzelfde geldt voor het gevaar dat we vooral mensen benoemen die net zo denken als wij. Daarom is de aandacht voor diversiteit zo belangrijk, niet alleen in termen van gender of culturele of maatschappelijke achtergrond, maar zeker ook in opvattingen.’

Deze uitspraak, samen met zijn wens om een goed gesprek met Cliteur en Baudet te voeren, moet meer dan voldoende uitnodiging zijn voor de beide heren. Ik zou dit dan ook graag willen zien gebeuren. Het zou een bult opheldering kunnen geven over wat nou precies de bedoeling is van de FVD en hun opvattingen worden op deze manier tegen het licht gehouden door een academisch zwaargewicht die, voor zover hij heeft laten blijken, dezelfde insteek als Baudet en Cliteur over de kwaliteit van het onderwijs heeft. Regel een interview, een podcast, een uurtje op de radio of een ander medium maar zorg dat dit gesprek er komt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten